BM'den Uygur Türkleri raporu

Düzenleyen: / Kaynak: AA
BM'den Uygur Türkleri raporu

DÜNYA Haberleri  / AA

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Çin'deki Uygur Türklerinin durumuna ilişkin raporunu yayımladı. Çok sayıda insan hakları ihlalinin yer aldığı raporda, "Çin insanlık suçu işlemiş olabilir" denildi. Pekin yönetimiyse iddiaları reddetti. Raporu yasa dışı ve geçersiz olarak tanımladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Uygur Türklerine insanlık suçu işlediğine dair rapora Çin'den cevap geldi. Raporda "İnsan hakları ihlal edildi" denildi.  "Bu ihlallerin insanlık suçu teşkil edebileceğine" işaret edildi. Raporun, Yüksek Komiser Michelle Bachelet’nin görev süresi dolmadan dakikalar önce açıklanması dikkati çekti.

48 sayfalık raporda Uygur, Kazak ve Kırgız Türkleriyle yapılan mülakatlar yer aldı. İşkence, kötü muamele ve zorunlu tıbbi tedavi uygulandığına dair güvenilir belgeler olduğu ifade edildi.

ÇİN İDDİALARI REDDETTİ 

Eğitim kamplarında tutulan Müslüman azınlığa mensup kişilerin, temel insan haklarından mahrum edildiği de rapora yansıdı. Pekin yönetimi ise rapora sert tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı raporu "yasa dışı" ve "geçersiz" olarak tanımladı. Raporun bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet Mayıs ayında Çin'e gitmiş, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ni de ziyaret etmişti.


 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...