Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Brüksel'de destek arıyor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Brüksel'de destek arıyor

DÜNYA Haberleri

Nikos Anastasiadis, Brüksel'de temaslarda bulunarak, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerinin devamı için "ortak açıklama" talebine destek aradı.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'yla görüşmesinde konuyu gündeme getiren Anastasiadis, "ortak açıklama" fikrine destek bulsa da açıklamanın içeriğine yönelik aradığı desteği alamadı. Barroso, görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında, AB'nin "ortak açıklama" konusundaki yaklaşımını, "Ortak bir açıklama konusundaki çabalara destek veriyoruz çünkü bu tür bir açıklama üzerinde anlaşmaya varılmasının müzakereleri kolaylaştıracağına inanıyoruz" sözleriyle değerlendirdi. Anastasiadis'in istediği "ortak açıklama" konusunda eylülden bu yana taraflar arasında çalışma yürütülüyor. Rum yönetimi, açıklamada Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarına atıf yapılmasını özellikle talep ediyor. Bu konunun Barroso'yla yapılan görüşmede de gündeme getirildiği ancak AB Komisyonu Başkanı'nın "içerik konusuna" karışmama yönünde bir tavır takındığı öğrenildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Anastasiadis'in bu yaklaşımını "öze yönelik ve kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde masada görüşülmesi gereken konuların ortak açıklama metnine yansıtılması çabası" olarak görüyor.AB sürece daha fazla müdahil olacak nbsp;
Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasının yıllardır AB Komisyonu'nun siyasi öncelikleri arasında yer aldığını belirten Barroso, çözüm için gerçek bir fırsat bulunduğunu söyledi. Barroso, "Kapsamlı müzakerelerin yakın zamanda yeniden başlamasını umuyorum" dedi. Maraş'ın Kıbrıs Rum kesimine verilmesi önerisini yineleyen Anastasiadis, AB'nin çözüm sürecinde daha aktif olmasını talep etti. Komisyon'un sürece desteğini sürdüreceğini kaydeden Barroso da somut adımlar görmeye başlayınca AB'nin süreçteki müdahil olma düzeyini, katılımını ve görünürlüğünü artıracağını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...