Rum kesiminden Türkiye'den gasp edilen bölgede dogalgaz keşfi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Rum kesiminden Türkiye'den gasp edilen bölgede dogalgaz keşfi

DÜNYA Haberleri

Güney Kıbrıs yönetimi, adanın 160 kilometre güneybatısında 85 milyar metreküp hacme sahip yeni bir doğalgaz keşfedildiğini duyurdu. Rum yönetiminin Türkiye'nin uyarılarına rağmen kendi yetki alanı dışına çıkarak bulduğu doğalgaz yatağı, KKTC'nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na ruhsat verdiği parselle kesişirken 'Doğu Akdeniz'de yeni bir gerginliğinde fitili ateşlenmiş oldu.

Rum hükümeti, İtalyan petrol ve doğalgaz şirketi Eni ile Fransız TotalEnergies'in Kıbrıs açıklarındaki sondaj çalışmalarında yaklaşık 85 milyar metreküp  doğalgaz rezervi bulduğunu duyurdu. Türkiye'nin tüm uyarılarına rağmen,Türkiye’nin deniz yetki alanı gasp edilerek bulunduğu iddia edilen doğalgazın 22 Ağustos tarihinde 6'ncı parselde keşfedilen rezervden daha büyük olduğu belirtildi. 

KKTC'NİN RUHSAT VERDİĞİ ALAN İLE KESİŞİYOR

Öte yandan keşfin gerçekleştiği Zeus-1 sahası, Güney Kıbrıs'ın KKTC'den gas ederek ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge'nin (MEB) 6'ncı parselinde yer alıyor. Bu bölge de Kuzey Kıbrıs da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nda (TPAO) doğalgaz ve petrol aramaları gerçekleştiriyor. 

TÜRK DEGS'TEN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı’nın Başkanı olduğu Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TÜRK DEGS) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda "GKRY, 21.12.2022 tarihinde ENI ve TOTAL firmalarıyla Türkiye'nin de deniz yetki alanını gasp ettiği sözde 6. parselde yeni gaz rezervi keşfettiklerini duyurdu. Sözde Zeus-1 ismini verdikleri gaz sahasında 3,5 trilyon metreküp gaz potansiyeli olduğu aktarılıyor" ifadelerine yer verildi.

'PROVAKATİF EYLEMLER'

Öte yandan Türkiye ile Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Mutabakatı ile Güney Kıbrıs'ın 6'ncı parseli, Türkiye'nin kıta sahanlığı ile kesişiyor. Türkiye, Birleşmiş Milletler'e gönderdiği 12 Nisan 2017 tarihli bir belgede Güney Kıbrıs'ın 6'ncı parselde hidrokarbon arama ve çıkarma izni vermesini "provokatif eylemler" olarak nitelemiş, "kendi kıta sahanlığında yabancı şirketlerin izinsiz hidrokarbon arama ve çıkarma faaliyetleri yürütmesine müsaade etmeyeceğini" belirtmişti.

MEB'DE 13 PARSEL BULUNUYOR

Güney Kıbrıs, Münhasır Ekonomik Bölgesi'ni 13 ayrı parsele ayırıyor. Türkiye ile Güney Kıbrıs arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan gerginliğin iki boyutu bulunuyor. Birincisi Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) doğal gaz ve petrol arama ruhsatı verdiği alanlar. Bu alanlar A, B, C, D, E, F ve G bölgeleri olarak işaretleniyor. Rum tarafının 1, 2, 3, 8, 9, 12 ve 13 numaralarıyla işaretlediği bölge, Türk tarafının E, F, G bölgeleriyle kesişiyor.

Rum kesiminden Türkiye'den gasp edilen bölgede dogalgaz keşfi

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...