Paşinyan dediğini yaptı! Roma Statüsü kabul edildi: Putin Ermenistan'a ayak basarsa tutuklanacak

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Paşinyan dediğini yaptı! Roma Statüsü kabul edildi: Putin Ermenistan'a ayak basarsa tutuklanacak

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Paşinyan, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsünü parlamentoya kabul ettirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan'a ayak bastığı an tutuklanacak.

Paşinyan'ı kızdıran Putin'in Ermenistan'da tutklanabileceği gündemdeydi. Roma tüzüğünü onaylayacağını duyuran Paşinyan'ın çok konuşulan hamlesi faaliyete geçti. Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ermenistan'a girişine engel olma kararının arkasında durdu. UCM'yi kuran anlaşma, Ermenistan Parlamentosu'nun onayını aldı. Rusya'nın uyarılarına rağmen onaylanan anlaşma, olası bir ziyaretinde Devlet Başkanı Putin'in tutuklanacağı anlamına geliyor.

Ensonhaber'in haberine göre, Ermenistan, Rusya ile ipleri daha da gerecek bir hamlede bulundu. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Roma Statüsü'ne Ermenistan Parlamentosu tarafından onay verildi.

Erivan yönetimi, kararın Moskova'yı hedef almadığı konusunda ısrar ediyor.

PUTİN AYAK BASTIĞI AN TUTUKLANACAK

Ancak verilen onay, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkeye ayak basması halinde, Ermenistan tarafından tutuklanması zorunluluğunu getiriyor. Ermeni parlamentosunun gündeminde, UCM'yi kuran anlaşmanın onaylanmasına ilişkin yasa tasarısı da dahil olmak üzere 18 madde yer aldı.

"CİDDİ SONUÇLARI OLUR"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Ermenistan bizim (Roma Statüsü'ne) taraf olmadığımızı çok iyi biliyor." demişti.
Putin yönetimi, UCM ile ilgili verilecek onayın "ciddi sonuçlara" yol açabileceği uyarısında bulunuyordu.

Son aylarda Moskova'ya bağımlılığı sona erdirmek amacıyla Batı ile daha yakın ilişkiler kurmaya çalışan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, parlamentonun Roma Statüsü'nü onaylayacağından ve UCM'nin yargı yetkisini tanıyacağından emin olduğunu söylemişti.

ÇOCUKLARIN KAÇIRILMASI SON DAMLA OLDU

UCM, mart ayında, "çocukların Ukrayna'dan kaçırılması ve zorla sınır dışı edilmesiyle" bağlantılı olarak hem Putin hem de Rusya'nın çocuk haklarından sorumlu komiseri Maria Lvova-Belova hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

Paşinyan, Politico'ya verdiği röportajda, "Ukrayna'da yaşananların sonucunda Rusya'nın yeteneklerinin değiştiğini" belirterek, Ermenistan'ın güvenlik konusunda Moskova'ya bel bağlamak yerine kendi bağımsızlığını güçlendirmesi gerektiğini savunmuştu.

"ERMENİSTANI YALNIZ BIRAKTILAR"

Rusya-Ermenistan ilişkileri, Azerbaycan'ın, kendi toprağı olan Karabağ'da yeniden kontrol sağlamasıyla iyice kötüleşti. Paşinyan hükümeti, Moskova'nın kendilerini Bakü karşısında yalnız bıraktığını düşünüyor.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...