Paşinyan'dan haritalı paylaşım! 'Hazırız' dedi, detay verdi: Türkiye dahil 5 ülkeyi kapsıyor...

Düzenleyen: / Kaynak: Haber7
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / Haber7

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, sosyal medya hesabından Türkiye dahil 5 ülkeyi kapsayan 'Barış Kavşağı Projesi'ne dair detayları paylaştı. Proje, 5 ülkeye "birbirleriyle ve uluslararası camiayla daha rahat iletişim ve ticaret" vadediyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, dün yaptığı açıklamada Azerbaycan ve Ermenistan'ın barış anlaşmasının temel prensiplerinde anlaştığını duyurdu. Barış sürecine ilişkin bir iyi bir de kötü haberi olduğunu söyleyen Paşinyan, "Azerbaycan’la barış anlaşmasının temel prensiplerinde anlaşmamız güzel haber" derken, kötü haberi ise 'farklı diplomatik dil' olarak açıkladı.

Konuyu detaylandıran Paşinyan, "Çoğu zaman birbirimizi anlamıyoruz. Bunun nesnel nedenleri arasında uzun süreli çatışma, onlarca mahkum, on yıllardır edinilen nefret atmosferi ve yapıcı açıklamaların kötü niyetleri sakladığına dair şüpheleri sayabiliriz. Bunu hem Azerbaycan hem de Ermenistan için diyorum" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE DAHİL 5 ÜLKEYİ KAPSIYOR

Bu gelişmelerin ardından Paşinyan, sosyal medya hesabından Barış Kavşağı Projesi ismini verdiği projenin nasıl işleyeceğini anlatan bir video paylaştı. Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye, İran ve Gürcistan'ı kapsayan proje, 5 ülkeye kurulacak demiryolları ve yeni bağlantılarla birlikte, birbirleriyle ve uluslararası camiayla daha rahat iletişim ve ticareti vadediyor.

BARIŞ KAVŞAĞI PROJESİNİN İLKELERİ

Paşinyan'ın sunduğu teklifte karayolları, demiryolları, havayolları, boru hatları kablolar ve elektrik hatları dahil olmak üzere tüm altyapıların, her ülkenin kendi devlet kurumları aracılığıyla geçtikleri ülkelerin egemenliği ve yargı yetkisi altında faaliyet göstermesi isteniyor. 

TURAN YOLU PROJESİ (ZENGEZUR KORİDORU)

Türkiye ile Azerbaycan'ı birbirine bağlayacak 'Turan Yolu' olarak adlandırılan Zengezur Koridoru için teklifte "Ermenistan, Nrnadzor-Agarak demiryolu (Zengezur Koridoru) bölümünü restore etmeye ve sınır yakınlarında kontrol noktaları kurmaya hazır" ifadeleri yer alıyor.

ALTYAPILAR HEM ULUSLARARASI HEM DE YURT İÇİ TAŞIMACILIK İÇİN

Barış Kavşağı Projesi ilkeleri için teklifte şu ifadeler yer aldı:

Her ülke kendi topraklarında sınır gümrük kontrolünü; araçların, kargo ve insanların kendi topraklarından geçişi de dahil olmak üzere tüm altyapıların güvenliğini sağlar. Tüm altyapılar hem uluslararası hem de yurt için taşımacılık için kullanılır.

Ülkeler bu ilkeler doğrultusunda karşılıklılık ve eşitlik temelinde tüm altyapıları kullanır. Bu ilkeler doğrultusunda demiryolları ve karayollarının eksik kısımları onarılıp altyapılar açıldıkça sınır ve gümrük kontrolleri karşılıklı rıza ve anlaşma yoluyla kolaylaştırılabilir.

Demiryolları ve karayolları tamamlandıkça ve altyapılar açıldıkça Basra Körfezi, Umman Körfezi, Karadeniz, Hazar Denizi ve Akdeniz arasında konsolide bir bölgesel demiryolu ağı ve kuzey güney ve doğu batı karayolları aracılığıyla kesintisiz bir bağlantı kurmak mümkün hale gelecektir.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber7
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Başka Bir Vatandaş20 Kasım 2023 22:48

Tarihi bir süreç yaşanıyor bu bölgede, barış ve enerji/ticaret ilişkili tüm metotlar desteklenmeli. İran ve Gürcistan'ı da merkez bir koridora bağlıyor, her durumda doğu ve batı çıkışlarında konsolide olan Türkiye ve Azerbaycan'dan geçen bir trafik. Paşinyan'ın görev süreci bitmeden bu irade uygulamaya ve protokollere dökülmeli. Kuzeydoğuda devran sonunda dönüyor.

Vatandaş19 Kasım 2023 21:12

Paşınyan, barış için bir şans. Paşınyan desteklenmeli.

Sonraki Haber Yükleniyor...