Rusya, Ukrayna’nın saldırıları sonrasında pes etti! Kırım’daki deniz üssünü Abhazya'ya taşıma kararı aldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Rusya, Ukrayna’nın saldırıları sonrasında pes etti! Kırım’daki deniz üssünü Abhazya'ya taşıma kararı aldı

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Rusya, Ukrayna'nın Kırım'daki saldırıları karşısında pes etti. Saldırıları engelleyemeyen Moskova, Sivastopol'deki deniz üssünü Abhazya'nın Oçamçire bölgesine taşıma kararı aldı.

Rusya ile Ukrayna arasında Avrupa kıtasında 1945 yılından bu yana görülmemiş şiddetteki çatışmalar 20. ayına girdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in erken bir zafer düşüncesiyle başlattığı işgal girişimi, Ukrayna’nın sert direnişiyle kısa süre içerisinde aksi bir durum yaşanacağı kanıtlandı.

Ukrayna, Rusya’nın önemli hedeflerini insansız hava araçları ve füzelerle hedef alıyor. Son olarak Rusya’nın yasadışı bir biçimde ilhak ettiği Kırım’a yönelik saldırıları, çatışmaları farklı bir boyuta taşıdı. Ukrayna ordusu, geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Kırım’da bulunan Karadeniz Filosu karargahını hedef aldı.

Ukrayna’nın Rusya’ya ait Kırım’daki deniz kuvvetlerine ait unsurları vurmaya başlaması, Moskova’nın harekete geçmesine neden oldu. Rusya, Sivastopol’da bulunan savaş gemilerini Ukrayna’nın saldırılarından korumak için farklı bölgelere çekerken uluslararası basına yansıyan son dakika haberi, şok etkisi oluşturdu.

Rusya, Ukrayna’nın saldırıları sonrasında pes etti! Kırım’daki deniz üssünü Abhazya'ya taşıma kararı aldı

SİVASTOPOL’A SALDIRILAR RUSYA’YI ALTERNATİF ARAMAYA İTTİ

Fransız haber ajansı AFP’nin geçtiği habere göre, Rus donanmasının lideri Gürcistan’da bulunan Abhazya’ya flaş bir ziyaret gerçekleştirdi. Rusya’nın 2008 yılındaki askeri müdahalesiyle özerk statüye kavuşan tartışmalı bölgeler, Karadeniz’e kıyıları olmaları nedeniyle dikkat çekiyor. Rus donanması liderinin söz konusu ziyaretinin de Abhazya’nın bu özelliğinin kullanılması amacı taşıdığı ifade ediliyor.AFP, Rusya’nın bölgede deniz üssü kurmak istediğini aktardı.

AFP’nin haberindeki iddiayı güçlendiren bir açıklamada Abhazya bölgesinin Rus yanlısı lideri Aslan Bzhania‘dan geldi. Rusya merkezli İzvestiya gazetesine demeç veren Bzhania, "Bir anlaşma imzaladık ve yakın gelecekte Rus donanması için Oçamçire bölgesinde kalıcı bir konuşlanma noktası kurulacak. Tüm bunlar hem Rusya'nın hem de Abhazya'nın savunma kapasitesini arttırmayı amaçlıyor." ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesi de beklenen Bzhania, söz konusu adımın Moskova ile ilişkilerin geliştireceğini de söyledi. Bzhania, "Bu hem Abhazya'nın hem de Rusya'nın temel çıkarlarını koruyor. Güvenlik her şeyden öncedir" dedi.

Rusya, Ukrayna’nın saldırıları sonrasında pes etti! Kırım’daki deniz üssünü Abhazya'ya taşıma kararı aldı

SİVASTOPOL’A ALTERNATİF OÇAMÇİRA

Euronews haber sitesi, Rusya’nın son dönemdeki saldırılar nedeniyle Sivastopol’a alternatif bir üs aradığı ve Sovyetler Birliği döneminde deniz üssüne ev sahipliği yapan Oçamçira’nın önemli bir aday olduğunu aktardı.

Rusya’nın Karadeniz Filosu’na ev sahipliği yapan Sivastopol’un defalarca Ukrayna güçleri tarafından hedef alındığını aktaran haber sitesi, Moskova’nın Abhazya’daki üssünün Türkiye’ye karşı bir genişleme olarak da değerlendirilebileceği ifade edildi.

Karadeniz'e kıyıdaş Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'nın üyesi olduğu NATO, 2009 yılında Oçamçira'da bir Rus üssünden söz edilmeye başlandığında endişelerini ifade etmişti.

Rusya, Ukrayna’nın saldırıları sonrasında pes etti! Kırım’daki deniz üssünü Abhazya'ya taşıma kararı aldı

ABHAZYA’NIN DURUMU

Abhazya ve Güney Osetya, Rus birliklerinin destek verdiği 12 Ağustos 2008'de sona eren beş günlük savaşın ardından Gürcistan'dan ayrıldı. Tiflis'in Güney Osetya'yı geri alma girişimini püskürten Moskova, bu iki bölgeyi bağımsız devletler olarak tanıdı.

Rusya'nın haricinde Venezuela, Nikaragua, nauru ve Suriye bölgenin bağımsızlığını tanıyor. Batılı ülkeler, Rusya'yı Abhazya ve Güney Osetya'yı fiilen ilhak etmekle suçluyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...