Uganda’dan ‘ölü beyaz adam’ kararı

Düzenleyen: / Kaynak: Yabancı kaynaklar
- Güncelleme:
Uganda’dan ‘ölü beyaz adam’ kararı

DÜNYA Haberleri  / Yabancı kaynaklar

Uganda, 'ölü beyaz adam' giysisine adeta savaş açtı. Bu kapsamda hükümet ulusal tekstil endüstrisine fayda sağlamak amacıyla ikinci el kıyafet ithalatını yasakladı. Yerel işletmeler, 4 milyon kişinin istihdam edildiği sektörün geleceğine korkuyla bakıyor.

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, ulusal tekstil endüstrisini canlandırmak amacıyla kullanılmış giysi ithalatının yasaklandığını duyurdu. Yatırımcılar bu kararın ülke ekonomisi üzerindeki sonuçlarından endişe ediyor.

BAŞKAN 'ÖLÜ BEYAZ İNSAN KIYAFETLERİ' OLARAK TANIMLADI

Çoğunlukla Avrupa Birliği ve ABD'den gelen kullanılmış giysiler teorik olarak artık Uganda topraklarına ayak basamayacak. El País, bunları "ölü beyaz insanların kıyafetleri" olarak tanımlayan Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin ağustos ayı sonunda "ulusal tekstil endüstrisini desteklemek amacıyla" ithalatının yasaklandığını duyurdu.

1 Eylül'de yürürlüğe giren bu tedbir, ticaretin küresel ithalatının %13'ünü temsil eden Doğu Afrika Topluluğu'ndan, bu gidişe bir son vermek için 7 yıl sonra geldi.

Böylelikle Uganda, 2016 yılında Ruanda'dan sonra bu tartışmalı kararı uygulayan ikinci ülke oldu.

BATININ FAZLALIKLARI

İspanyol gazetesi El País, ülkenin ayda ortalama 6.668 ton kullanılmış giysi ithal ettiğini ve Ugandalı yetkililere göre yeniden satıştan 19,88 milyar avro gelir getirdiğini hatırlıyor.

Oxfam'a göre Afrika'daki ikinci el kıyafetlerin en az %70'i Avrupa ve ABD'den geliyor. Gazete, Başkan Museveni'nin kullandığı 'ölü beyaz adam' ifadesinin özellikle dünyanın en çok kullanılmış kıyafetlerini ithal eden ülke olan Gana'da kullanılmasının nedenini bu orana bağlıyor.

Değişen Piyasalar Vakfı şubat ayında, bu ihracatın Batılı ülkelerin "sistematik aşırı üretimini ortadan kaldıracak bir valf" oluşturduğunu belirterek, ithalatçı ülkelerdeki çevresel zararların altını çizmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Yabancı kaynaklar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...