Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Tercih yaparken bir bilene danışın

Düzenleyen:
Tercih yaparken bir bilene danışın

EĞİTİM Haberleri

Yüzbinlerce genç bu sıralar hayatının dönüm noktasında. Üniversiteye hazırlananlar tercihlerini yapacak.

Fatih SELEK

Pekiyi... Kimler doğru tercihte bulunacak? Bu sorunun cevabı, kişinin kendini iyi tanımasında saklı. Meseleyi aday tipolojileri üzerinden anlatmaya çalışalım.
Üniversite hazırlananları dörde ayırabiliriz.
 1) Ne istediğini bilenler:  Bu gruptakiler, hayalindeki mesleğin peşinde koşar. Yeteneklerinin farkındadırlar. İstediği bölümde ya da üniversitede okumak için gerekirse iki yıl hazırlanmayı göze alabilirler. Bunların sayısı çok fazla değildir. Sen de bu gruptaysan fazla söze gerek yok. Hedefi çizmişsin zaten. Fakat gerçekçi olman lazım. Bölüme odaklandıysan üniversite ayrımı yapma.
 2) Başarılı kararsızlar:  Bu gruptakiler, eğitim hayatları boyunca belli standardın altına düşmezler. Bu yüzden yakın çevreleri onlardan sürekli başarı bekler. Onlar ise sürekli gelgit yaşar. “Mühendislik mi seçsem tıp mı” “Edebiyat mı seçsem, hukuk mu?” şeklindeki makası açık sorularının cevabını ararken kendini aslında çok da istemediği bir bölümde bulurlar. Sonra da keşke diğer bölümü seçseydim diye pişman olurlar. Bunların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Üniversiteli olup tekrar üniversite sınavına giren yüzde 20’lik grubun büyük kısmını bunlar oluşturur. Sen de bu gruptaysan işin zor. Meslekleri tanı, üniversiteleri araştır, orada okuyan gençleri bul ve konuş. Kafandaki soru işaretlerini cevapla. Hangisi ağır basıyorsa onu yap.
 3) Aile kuzuları:  Bunlar anne ve babasının sözünden çıkmayan onlar ne istediyse tercih edenlerdir. Bu gruptakiler aile desteğini akasına almış olmanın güveniyle hareket ederler. Rotaya adapte olanlar başarılı olur. Başarısız olanlar için suçu atacak kişiler hazırdır. Sen de bu gruptaysan çok sıkıntı yapma. Ortalama bir anne baba “Oğlum/kızım eve yakın olsun, çok fazla masraf çıkarmasın, mutlu bir şekilde okusun, mezuniyetten sonra iş bulsun” diye düşünür. Hayalin varsa bunu onlarla paylaşmaktan çekinme. Ama itirazlara da kulak tıkama...
 4) Boş vermişler : Bunların hiçbir şeyden haberi yoktur. Sınava bile güç bela giderler. Tercihlerini başkasına yaptırırlar. Aileleri peşinden koşar. Onlar umutsuz vakadır. Bu gruptaysan ve içinde üniversiteli olma hevesi varsa, meslek yüksek okulları senin için iyi bir yol olabilir. Heves yoksa, ailenin parasını boşa harcama.
 Hangi grupta olursan ol, sana tavsiyem şudur:
 BİR: Kendini tanı.  On yıl sonra kendini görmek istediğin yerde hayal ederek adım at.
İKİ: Mesleği tanı.  Adaylar mesleğin çalışma şartlarına bakmadan tercihte bulunuyor. Bu da onları hayal kırıklığına sevk edebiliyor. Bunun için mutlaka mesleği yapanlarla konuş. Bu bölümde okuyanlarla ve mezunlarla istişare et. Unutma ki mezun olduğunda sana meslek kazandıran bölüm ideal bölümdür.
ÜÇ: Üniversiteyi tanı. Bazıları için bir üniversiteye kapak atmak yeterlidir. Ancak her üniversitenin imkânları farklıdır. Kampüs, burs, yurt, öğretim üyesi kalitesi, yabancı dil eğitimi, kütüphane gibi şartlara bakmalısın. Okulda çok sayıda ders göreceksin ve bunların çoğunu iş hayatına atıldığında unutacaksın. Okulun sana sağladığı vizyon gerçek başarıdır. Yukarıda saydığım kriterler vizyonu oluşturan sebeplerdir.
 DÖRT: Alternatiflere bak:  Vakıf üniversitelerini gözden çıkarma. Özellikle büyük şehirlerde oturanlar için çok iyi bir alternatif.

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...