Misafir öğrenciler bürokrasiye takılıyor

Düzenleyen:
Misafir öğrenciler bürokrasiye takılıyor

EĞİTİM Haberleri

Başbakan Binali Yıldırım’ın “Yabancı öğrenci sayımız istediğimiz düzeyde değil” açıklaması ile Türkiye’ye gelen misafir öğrencilerin meseleleri tekrar gündeme taşındı.

Damla Peker ANKARA
Türkiye’de 2007 yılında 20 bin olan uluslararası öğrenci sayısı 10 yılda 108 binlere ulaşsa da daha çok öğrenci ağırlanması üzerinde duran Başbakan Binali Yıldırım’ın sözlerini konunun uzmanlarına sorduk. Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Mehmet Ali Bolat, geçmişe nazaran Türkiye’nin çok daha iyi durumda olduğunu belirtti. Bu yıl üniversitelere kayıtlı öğrencilerin sayısının 108 bin olduğunu hatırlatan Bolat “Liseleri, Kur’ân kurslarını sayarsanız 120 bini aşıyor. Dünya standartlarına baktığımızda Türkiye gibi bir ülkenin 110 bin öğrenci alması az” dedi. Bu konuda Türkiye’nin eksik noktaları olduğunu belirten Bolat, şu değerlendirmelerde bulundu: 2010 yılında burslu öğrenciler için Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) kuruldu. Fakat Türkiye’ye gelen uluslararası, ancak burssuz öğrencilere bakan bir devlet kurumu yok. Örneğin; yurt dışından gelen bir öğrenci İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde okuyor. Burslu da değil. Kendi parasıyla okuyor. Bir sağlık problemi ya da ikametgah problemi yaşadığında başvuru yapacağı bir devlet kurumu yok. Eksik kalan bir diğer konu ise, çalışma izni. Türkiye’de 2013 yılında uluslararası öğrencilere çalışma izni verildi. Fakat yürürlüğe konulmadı. Bir diğer husus, üniversiteler şuan uluslararası öğrenci ofisleri açtı. Ofis açmayan ya da uluslararası öğrenci almayan üniversiteler var. Bunları aşmamız gerekiyor. Bir öğrenci, dünyanın ne tarafından gelirse gelsin ‘Türkiye’de okuyacağım’ dediğinde çok rahat gelip aynı ABD’de, İngiltere’de olduğu gibi okuyabilmeli. Başka bir problem ise barınma meselesi. Kredi Yurtlar Kurumunun (KYK), yüzde 3’lük bir uluslararası öğrenci kontenjanı var. Yüzde 3’lük dilim çok küçük. Bugün 108 bin üniversite öğrencisinin sadece 9 bini KYK’da kalıyor. Uluslararası öğrenciler, Türk öğrenci gibi rahat rahat KYK’da kalmalı. Türkiye önümüzdeki yıllarda 350 bin öğrenci ağırlayacaksa evvela bu altyapıyı çözmeli.
200 BİN KİŞİ GELMEK İSTİYOR
Türkiye’nin bürokrasi anlamında dezavantajlı olduğunu da belirten Bolat “Diğer ülkelerde başvuru süreci, barınma imkânı kolay. Öğrenci, üniversiteye gittiğinde hiçbir resmi kurumla muhatap olmuyor. Türkiye’ye geldiğinde öğrenci emniyetle de, göç idaresiyle de, burslu ise YTB ile muhatap oluyor. Üniversite dışında bir sürü devlet kurumuyla muhatap oluyor” şeklinde konuştu. Bolat, YTB’nin her sene 5 bin öğrenciye burs verdiğini vurgulayarak “Bu sene başvuran 200 bin kişi. Yani, 200 bin kişi Türkiye’ye gelmek istiyor” dedi. Türkiye’nin avantajları da olduğunun altını çizen Bolat “Avrupa’ya göre ücretleri daha ucuz. Bir öğrenci Fransa’ya, ABD’ye gitse çok büyük harç paraları ödemek zorunda kalıyor. Bir diğer avantajımız, Türkiye Müslüman bir ülke olduğu için İslam dünyasının tamamından öğrenci alabiliyor. Öğrenciler ‘Müslüman bir ülkedir, helal yiyecek bulabiliriz’ diye rahat geliyor” diye konuştu.
Tüm bunlara rağmen Türkiye’ye geliş tercihlerinde son dönemde sürekli artış olduğunu söyleyen Bolat “Türkiye kapıları açtıkça, Güney Amerika’dan da Çin’den de öğrenci geliyor. Endonezya’dan 5-6 yıl önce 1-2 kişi gelirken, şimdi bin kişi geliyor. Belki 3 sene sonra Kolombiya’dan, Bolivya’dan, Brezilyadan da yüzlerce öğrencimiz olacak” ifadesini kullandı.
SÜLEYMAN ÇOKAY: ÜNİVERSİTELER ÖN PLANA ÇIKARILMALI
Psikolojik danışman ve öğrenci koçu Süleyman Çokay bu durumu şöyle özetlemekte: Genelde yurt dışına öğrenci gönderiyoruz. Yurt dışından gelen öğrenciler ise daha çok Orta Doğu ülkeleri ya da eğitim konusunda bizden daha alt seviyede olan ülkelerin öğrencileri geliyor. Aslında daha gelişmiş ülkelerin öğrencileri gelse değişim anlamında güncel farklılıkları görme, örnekleme yapabilme konusunda bize çok şey katar. Onların yabancı dilleri bile bizim öğrenciler için artı. Arap ülkelerinden gelenlerin yabancı dili aksanlı oluyor. Biz onlardan daha iyi konuşuyoruz. Akademik anlamda bize bir artısı olmuyor. Avrupa ülkesinden bize yabancı öğrenci gelmesi çok daha iyi olur. Bunun için de barınma ve burs imkânlarına ağırlık verilmesi, üniversitelerin akademik başarı sıralamasında yükseklerde olması biraz daha bizi cazibe merkezi hâline getirecektir. 
Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...