Bakan Özer, muhalefetin eğitim vaatlerini eleştirdi: Lise 3 yıla düşerse atama neye yarar

- Güncelleme:
Bakan Özer, muhalefetin eğitim vaatlerini eleştirdi: Lise 3 yıla düşerse atama neye yarar

Eğitim Haberleri

Muhalefet, liseleri 3 yıla düşürme vaadinde bulundu. Bakan Özer, böyle bir durumda 85 bin öğretmenin boşa düşeceğini belirterek “Bir de 100 bin atama yapacaklarını söylüyorlar” dedi.

AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ - Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, medya temsilcileriyle bir araya geldi. Özer, sohbet toplantısında eğitim gündemine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Mesleki eğitime önem verdiklerini belirten Bakan Özer “Türkiye bu konuyu çözdü. Mesleki eğitimde çırak kalfa sayısı bir yıl önce 159 bindi, şu an 1 milyon 400 bini geçti. Mesleki eğitim merkezlerine HDP’liler ‘çocuk işçiliği’ deyip karşı çıktı. Fakat doğudaki çocukların dağa kaçırılma olayı zeminden çözüldü” dedi.

28 Şubat sürecinde antidemokratik uygulamalarla meslek ve imam hatip liselerinin önünün kesildiğini dile getiren Mahmut Özer “Yaptığımız dönüşümle birlikte şimdi bu liseler, fen liseleriyle yarışacak seviyeye ulaştı. Mesela, ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yüzde 1’lik dilimde öğrenci alıyor. Ankara Fen Lisesine yerleşebilecek öğrenciler burayı tercih ediyor. Gençler, yaparak öğrendikleri için mezun olduklarında sektörde istihdama hazır hâle geliyor. Döner sermaye kapsamındaki üretimi de artırdık, 2022 yılında 2 milyar lira ile kapattık. Bu sene hedefimiz 3,5 milyar lira. Yılın ilk 3 ayında 1 milyar lirayı şimdiden geçtik. 2022’de öğrenciye dağıttığımız pay ise 100 milyon lira oldu” şeklinde konuştu.

Bakan Özer, muhalefetin eğitim vaatlerini eleştirdi: Lise 3 yıla düşerse atama neye yarar

Muhalefetin eğitime ilişkin vaatlerinin, iktidarın gerçekleştirdiği uygulamalar olduğunu da vurgulayan Özer “Türkiye genelinde beş yaşta okul öncesinde okullaşma oranlarını yüzde 11’den; son bir yılda ise yüzde 65’ten yüzde 99,9’a ulaştırdık. İlkokul kademesinde yüzde 99,54’e, ortaokul kademesinde yüzde 99,17’ye, lise düzeyinde ise yüzde 99,12’ye çıktık. Muhalefetin bu konudaki söylemlerin hiçbir anlamı yok; tıpkı köy okullarında dedikleri gibi… ‘Köy okullarını açacağız’ diyorlar oysa biz 2022 yılında açtık. 2.671 tane okulu, köy yaşam merkezlerine dönüştürdük. 2023’ün sonunda bütün köy okullarını açacağız. Göreve geldiğimde Türkiye’de 2.782 tane anaokulu vardı. Bu sayıyı 6.700’e çıkardık. ‘Liseyi 3 yıla düşüreceğiz’ diyorlar. Öyle bir şey olursa 85 bin öğretmen boşa düşüyor. Bir de 100 bin öğretmen atayacaklarını söylüyorlar. Politikalarının tutarlılığı yok” ifadelerini kullandı.

"DEVLET OKULLARINI KOLEJE DÖNÜŞTÜRDÜK"

Mahmut Özer, turizm alanında faaliyet gösteren meslek liselerinde sektörün nitelikli iş gücü kaynağını yetiştirmek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile protokol imzalandığını hatırlatarak “Okulları koleje dönüştürdük. Mesleki eğitime kayıtlı öğrenci asgari ücretin 3’te 1’i oranında, kalfalar ise yüzde 50’si kadar ücret alıyor. Öğrenci, 4’üncü sınıfa geldiği zaman asgari ücretin üzerine çıkıyor, mezun olduğunda da direkt işe başlıyor” diye konuştu. 

SEÇİMİN ERTESİ GÜNÜ EĞİTİME ARA VERİLECEK

14 Mayıs’ta yapılacak seçimin ertesi günü okulların açık olup olmayacağı ise merak konusu. Bakan Mahmut Özer, bununla ilgili de konuştu. Özer “Okullarda sandık kurulacak ve öğretmenler sürece aktif olarak katılacak. Öğretmenlerimizi bir sonraki eğitim gününe rahat ve sağlıklı bir şekilde hazırlayabilmek için seçimin ertesi günü derslere ara vereceğiz. Eğitim öğretim 16 Mayıs’ta başlayacak. Öğretmenlerimizi de idari izinli sayacağız” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...