Öğretmenlik kanunu sil baştan değişebilir

- Güncelleme:
Öğretmenlik kanunu sil baştan değişebilir

Eğitim Haberleri

AYM 5 Temmuz’da, CHP’nin bazı maddelerinde iptalini istediği Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu görüşecek. Eğitim sendikalarının görüşünü dinledikten sonra mahkeme, belirlenecek bir günde kanunun iptal istemini esastan görüşerek karara bağlayacak.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda (ÖMK) yer alan bazı hükümlerin iptali istemiyle CHP’nin yaptığı başvuruda son düzlüğe gelindi. Anayasa Mahkemesi (AYM), 5 Temmuz’da ÖMK için üç büyük eğitim sendikasını dinleyecek. İptali istenen maddeler arasında, mesleğin aday öğretmenlik döneminden sonra “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılması, aday öğretmenlik ve aday öğretmenliğe atama usullerine ilişkin düzenlemeler ile bunun yönetmelikle belirlenmesine ilişkin hükümler yer alıyor. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Bakanlığın ve sendikaların açıklamalarını dinledikten sonra belirlenecek bir günde kanunun iptal istemini esastan görüşerek karara bağlayacak.

“MAĞDURİYETE İZİN VERMEYİZ”

Görüşleri alınacak sendikalara mahkeme öncesi izleyecekleri yol haritasını sorduk. Kanunu destekleyen Eğitim-Bir-Sen, bazı pürüzlerin giderilmesini istiyor. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı “CHP eliyle var edilen eşitsizliği gideren bu kanunun iptal edilmeye değil tadilata ihtiyacı var” dedi. Ramazan Çakırcı “2006 yılında, yine CHP’nin açtığı dava sonrasında kariyer basamakları düzenlemesinin iptal edilmesi, on binlerce öğretmeni mağdur etti. Hatalar ve yanlışlar sonuçlarıyla hiçbir zaman yüzleşmemiş sorumsuz zihniyet tarafından Öğretmenlik Meslek Kanunu yine iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Bir taraftan, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, adının hakkını veremediğini, bir meslek kanunu niteliği taşımadığını, bir milyonu aşan öğretmenlerin hak, yetki, görev ve sorumlulukları noktasında beklentilerini karşılamadığını ifade edip, kanunun hatalı yanlarını ve eksikliklerini söyleyeceğiz; diğer taraftan, öğretmenlerin yeniden mağdur edilmelerine fırsat vermeyecek, Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla elde ettikleri haklarını koruyacak, yeniden bir 16 yıl daha beklemek zorunda kalacakları bir sonucun çıkmamasını esas alacak bir tutum içinde olacağız” dedi.

Öğretmenlik kanunu sil baştan değişebilir

“SINAVLA YAPILMASINA KARŞIYIZ”

Türk Eğitim-Sen ise kanuna değil kariyer düzenlemesinin sınavla yapılmasına karşı olduklarını ifade ediyor. Genel Başkan Talip Geylan “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, bir milyonu aşkın öğretmenimiz adına önemli bir mevzi hüviyetine kavuşması için, içeriğinin adına yakışır şekilde doldurulması elzemdir. Farklı istismar ve siyasal heveslere kanunun meze yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gayretimiz, meslektaşlarımızla el birliği içerisinde, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenlerimizin muhatap olduğu tüm süreç ve mevzuatı ihtiva edecek şekilde zenginleştirilmesi yönünde olacaktır” diye konuştu.

TARTIŞMALARIN GÖLGESİNDE EĞİTİMLER BAŞLIYOR

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda tartışmalar sürerken, Millî Eğitim Bakanlığınca bu yıl Türkiye’de ikinci defa düzenlenecek olan uzman öğretmen ve başöğretmenlik eğitim programında takvim işliyor. Buna göre, uzman öğretmenlik eğitimleri 17 Temmuz-08 Eylül 2023 tarihleri arasında, başöğretmenlik eğitimleri ise 17 Temmuz-18 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sınav ise 19 Kasım 2023 Pazar günü 81 ilde yapılacak. Bu sene uzman öğretmen olanların maaşlarında yaklaşık 2.250 lira, başöğretmenler olanlarda ise yaklaşık 4.500 lira artış gerçekleşti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...