Ortak sınavlar altyapı kurulana kadar test olacak

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Ortak sınavlar altyapı kurulana kadar test olacak

Eğitim Haberleri  / HABER MERKEZİ

Millî Eğitim Bakanlığı’nca yapılacak ortak sınavlarda, gerekli altyapı tamamlanıncaya kadar sorular test olacak. Daha sonra açık uçlu soru yöntemine geçilecek.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlanan ölçme değerlendirme yönetmeliği birçok soruyu beraberinde getirdi. MEB öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla “ortaokul ve lise düzeyinde, ülke, il ve okul genelinde 3 farklı ortak sınav uygulaması” bu yıl başlıyor.

Kafaların karıştığı yeni düzenlemede merak edilen sorulara cevap aradık. Bu öğretim yılına mahsus olmak üzere Bakanlık, il ve ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli (Test) sorular kullanılacak. Gerekli altyapı hazırlandıktan sonra bu sınavlarda da açık uçlu sorular kullanılabilecek. Bunun dışında kalan tüm ortak yazılı sınavlar ile diğer tüm yazılı sınavların soruları açık uçlu veya kısa cevaplı olacak.

Ortak yazılı sınavların soruları MEB tarafından hazırlanarak okullara gönderilecek. Sınav uygulaması okulda görevli öğretmenlerce, değerlendirilmesi ise okul veya ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerince yapılacak.

OKULLARDA TATİL YOK

Ülke ve il geneli ortak yazılı sınav uygulamasının okullarda öğretmenler tarafından uygulanan sınavlardan tek farkı, soru ve cevap anahtarlarının merkezden hazırlanacak olması. Sınavların kapsamı ve zorluk derecesi okulda yapılanlarla aynı olacak. Öğrencilerin özel bir hazırlık yapması gerekmeyecek. Sınavların yapılacağı gün ve saatlerde eğitim öğretime devam edilecek, okullar tatil edilmeyecek. Her sınav sonrasında ders öğretmenlerince sınav analizi yapılacak.

Öğrenci, sınıf ve okul genelinde ortak öğrenme eksikliği veya öğrenme eksikliği ve yanlış öğrenme varsa bunların telafi edilmesi amacıyla öğrencilere geri bildirim verilecek. Öğrenci, 100 üzerinden aldığı puanı daha önceden olduğu gibi e-Okul sistemi üzerinden görecek.

UYGULAMALI DA OLACAK  

Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ve yabancı dil derslerinin sınavları yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada yapılacak. Bu derslerin önce yazılı sınavları, sonra her öğrenci için yeteri zaman ayrılacak şekilde ders öğretmeni tarafından dinleme ve konuşma becerilerini ölçecek şekilde uygulama sınavları yapılacak.

ÖĞRENCİLER SOSYAL SORUMLULUK ALACAK

Lise öğrencilerine, önce gönüllülük ardından mecburi olarak sosyal sorumluluk programı çalışmalarına katılım imkânı getiriliyor. Program, öğrencilerin topluma hizmet faaliyetlerini kapsıyor. 9’uncu sınıftan mezuniyete kadar geçen süreçte 40 saatlik sosyal sorumluluk görevi olacak. Uygulamada, kütüphanede nöbet tutma, kitap tanıtma, okulun bir bölümünde hizmet yapma, bir arkadaşına yabancı dil, matematik gibi derslerinde yardımcı olma gibi faaliyetler yer alacak.

KARİYER SINAVI BU SENE YAPILACAK

Öğretmenlik kariyer sınavıyla ilgili AYM’nin verdiği iptal kararının gerekçesi Resmî Gazete’de yayımlandı. Gerekçeye göre, hüküm dokuz ay sonra yürürlüğe girecek. Buna göre 2023 Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı, Millî Eğitim Bakanlığınca 19 Kasım’da gerçekleştirilecek. Sınavla ilgili yeni düzenlemeleri Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin açıklayacak.

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...