'Her esnafa bir doktor'da piyasayı dolandırıcı sardı

'Her esnafa bir doktor'da piyasayı dolandırıcı sardı

Ekonomi Haberleri

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile anlaşmak zorunda olduğu için aylık en az 200 lira ek yük altına giren esnafın peşine dolandırıcı düştü.

Dolandırıcılar şimdi de esnafın peşinde. Yılbaşında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, ocak sonuna kadar 'tehlikeli ve çok tehlikeli' sınıfa giren 540 bin esnafın, 80 bin lirayı bulan cezaları ödememek için bir hekim ve iş sağlığı uzmanı ile anlaşması gerekiyor. Bunun için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yetkilendirdiği Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) kuruluşları çalışmalarını sürdürüyor. Ancak piyasada yetkili olmadığı halde 'yetkiliymiş' gibi esnafı ziyaret ederek dolandırmaya çalışanlar cirit atıyor. Türkiye İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Topluluğu (TÜİSAG) üyeleri, esnafı dolandırıcılara karşı uyarıyor. TÜİSAG yetkilileri, "Bazı OSGB'ler, yetkili olmadıkları halde iş yeri sahiplerini kandırıyor. Paraları boşa gidecek ve bir de ceza görecekler. Sanayi ve ticaret odaları üyelerini uyarmalı. İşveren de bilinçsiz. İddia ediyorum 100 işverenden en fazla 5'i 6331 sayılı kanunu okumuş ve yükümlülüklerini biliyordur. Çoğu mali müşavirlerine danışıyor. Mali müşavirler de anlaştıkları şirketlere yönlendirerek komisyon alıyor. Müfettişleri OSGB'leri denetlemeye davet ediyoruz" diyerek durumun vahametini anlatıyor.

İş sağlığı konusunda hizmet veren Doktor Erkut Erdoğan da, "İSG KATİP ismiyle anılan, İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt, Takip ve İzleme Programı var. Buradan yapılmayan hiçbir sözleşme geçerli değil. Bazıları çok ucuz fiyat vererek esnafı kandırıyor. Esnaf kandırıldığını ancak bir denetim sonrası anlayabilir. Anlaşma yapmadan önce bir araştırma yapın" tavsiyesinde bulundu. Uzmanlar da esnafa, "İş güvenliği ve sağlığı konusunda hizmet veren firmalarla anlaşmadan önce araştırma yapın, birkaç teklif alın" tavsiyesinde bulunuyor.

3 çalışanı bulunanın aylık gideri 280 lira
İstanbul'da faaliyet gösteren Uzman Grup uzmanlarına, "Diyelim ki kuaförüm. Yanımda 3 kişi çalışıyor. Ben neler yapmalıyım? Ne kadar ücret öderim" diye sorduk. Cevap şöyle: "Bugün bir sanayi sitesi ile anlaştık. Her iş yeri ile ayrı ayrı sözleşme yapacağız. Siteye, asgari şartları taşıyan revir kuracağız. Hemşire ve hekim de bulunacak. Şirket olarak eğitim hizmetlerini de tamamlayacağız. 4 ayrı yerde 400 çalışanımız var. Siz diyelim ki 3 kişi çalıştıran kuaförsünüz. Ayda 1 saat iş yeri hekimi, 1 saat de iş güvenliği uzmanı iş nbsp;yerinizi ziyaret edecek. Yılda 3 saat de diğer eğitimler konusunda ziyaret edileceksiniz. Bunun karşılığında aylık ödemeniz yaklaşık 280 TL olacak."

Canan ERASLAN - İSTANBUL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...