Türkiye'ye para akacak

Türkiye'ye para akacak

Ekonomi Haberleri

Avrupa'da enflasyonun düşüş eğilimini sürdürmesi, 1 trilyon euroluk parasal genişlemeyi kaçınılmaz hale getirdi.

Euro Bölgesi'nde ve AB'de enflasyon düşmeye devam ediyor. Euro bölgesinde mart ayında yıllık enflasyon yüzde 0.5, AB'de ise yüzde 0.6 oldu. 19 AB ülkesinde de yıllık enflasyon, düşüşünü sürdürdü. Bu gelişmeler üzerine uzun süredir düşük enflasyonla mücadele eden Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 1 trilyon euro değerinde tahvil alımı yapma ihtimali güçlendi. Uluslararası finans uzmanları; ECB'nin bu kararı almasının muhtemel olduğu ve bu durumda Türkiye'nin olumlu etkileneceği görüşünde birleşti.
YÜKSEK GETİRİ ARAYIŞI
Commerzbank Kıdemli Döviz Stratejisti Peter Kinsella; ECB'nin parasal genişlemeye gitmesi halinde Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişen piyasa hisse senetlerinde fiyat artışının, tahvil faizlerinde ise aşağı yönlü hareketin görülebileceğini söyledi. Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz da, "Düşük enflasyon uzun vadede problemlere yol açar. Bu durum, fiyat istikrarını ayarlamayı zorlaştırıyor. Kaçınılmaz olarak ECB'nin varlık alımı programına başlamasının ardından getiri arayan para, gelişen piyasalara geri akabilir" dedi.
DÖVİZ DE DÜŞECEK
ING Group Euro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte ise, ECB Başkanı Mario Draghi'nin şimdiye kadar euronun değerini korumak için parasal genişlemenin bazı sinyallerini verdiğini hatırlattı. Houte, "Bunun için harekete geçerlerse, gelişen piyasalar üzerinde olumlu etkisi olur. Avrupa'da getiriler düşük olacağından, risk iştahı ve kazanç arayışı daha da güçlenebilir. Bu da gelişen piyasaları Avrupalı ekonomistler için daha da cazip hale getirebilir. Bu parasal genişleme Türkiye için de pozitif olabilir. Ayrıca, eğer parasal genişlemeyle euro döviz kuru düşerse, Türkiye gibi gelişen ülkelerde enflasyonun etkisini azaltmak için faiz oranlarını yüksek tutmaya daha az ihtiyaç duyulur" diye konuştu.
2 AYDA 4 MİLYAR DOLAR
Ukrayna gerilimi sebebiyle Rusya'dan kaçan yabancı sermayenin adresi de Türkiye olmuştu. Ayrıca deflasyondaki Japonya'da da yüksek getiri arayan yatırımcılar Türk tahvillerine akın etmişti. Japonya'da, 2014'ün başından beri 24 milyar dolar para çıkışı yaşanmış, Türkiye'ye ise şubat ayından beri 4 milyar doların üzerinde yabancı fon girişi gerçekleşmişti.


Draghi yeni planı üzerinde çalışıyor
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüzde 2 olarak belirlenen enflasyon hedefi göz önüne alındığında, bugün 'sıfır'a doğru yönelen enflasyonun bölgede büyük probleme sebep olabileceği belirtiliyor. ECB Başkanı Mario Draghi'nin, düşük enflasyonla mücadele için "geleneksel olmayan araçlar" kullanacağı tartışılıyor. ECB yetkilileri; 2008'deki küresel krizden çıkarken ABD Merkez Bankası'nın 3 tur halinde uyguladığı parasal genişlemenin benzerine başlayabileceklerinin sinyalini vermişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...