2023 bedelli askerlik ücreti ne kadar? Plan yapanlar dikkat, rakam belli oldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
2023 bedelli askerlik ücreti ne kadar? Plan yapanlar dikkat, rakam belli oldu

Ekonomi Haberleri

2023 yılı bedelli askerlik ücreti askerlik planı yapanlar tarafından en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 25'lik zamla birlikte '2023 bedelli askerlik ücreti ne kadar' sorusunun cevabı ortaya çıktı. Her sene memur maaşına endeksli olarak iki kez artış gösteren bedelli askerlik ücreti 100 bin lirayı aşacak. İşte rakamlar...

2023 asgari ücreti, memur maaşı ve emekli aylığı belli oldu, bunlarla birlikte ödemelerde ve ücretlerde artış yaşandı. Geçtiğimiz günlerde 150 bin liraya kadar yükseleceği iddia edilen 'bedelli askerlik ücreti' de zamlanan ödemelerden birisi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memur ve emekli maaşlarına yapılan zam oranını açıklaması ile birlikte asgari ücret 2023 rakamında da olası senaryolar netleşti, rakamlar belli oldu. Peki bedelli askerlik ücreti ne kadar, 2023 bedelli ücreti kaç lira? İşte rakamlar ve detaylar...

2023 BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memur ve emekliler için yüzde 25'lik zam oranını açıklaması ile birlikte bedelli için zam oranı da belli oldu. Bedelli askerlik ücreti, her yıl memur maaş zammına endeksli bir şekilde iki kez artıyor. Yüzde 25'lik zam sonrası 80 bin lira olan bedelli askerlik fiyatı 100 bin 80 lira oldu. Böylece bedelli askerlik fiyatı yüz bin lira sınırını aştı.

BEDELLİ ASKERLİKTE KURA DÖNEMİ

Öte yandan bedelli askerlikte yeterli eğitim kapasitesinin mevcut olmaması nedeniyle kura sistemi uygulanacak. Artık her bedelli askerlik başvurusu direkt olarak kabul edilmeyip kuraya tabi olacak. Kurada çıkan kişiler ücreti yatırıp bedelli askerlikten yararlanabilecek.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NASIL BELİRLENİYOR?

7179 sayılı Askeralma Kanunu 9’uncu maddesi gereğince bedelli askerlik bedel miktarı memur aylık katsayısına göre her yıl Ocak ve Temmuz aylarında yeniden tespit edilmektedir.

ASKERLİK SÜRESİ DEĞİŞTİ Mİ?

Sosyal medyada 2023 yılı için askerlik süresinin değişeceği yönünde iddialar gündeme gelmişti. Ses getiren bu paylaşımların ardından gözler Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) çevrilmişti. Ancak askerlik süresinin değişip değişmediği konusunda MSB'den herhangi bir duyuru yapılmadı.

2023'TE ASKERLİK KAÇ AY?

Askerlik süresi yeni yılda değişmedi. Buna göre, temel askerlik hizmeti yedek subay ve yedek astsubay seçilemeyen tüm kişiler için 6 aydır. Bu yükümlüler askerlik hizmetlerini er olarak yerine getirir.

Lise ve altı öğrenim kurumlarından mezun olanlar ile yapılan seçim sonucunda yedek subay adayı ve yedek astsubay adayı olarak ayrılanların dışında kalanlar askerlik hizmetlerini er olarak tamamlamaktadır.

Erbaş ve erlerin askerlik hizmet süresi 6 ay olurken, olumlu değerlendirme sonucunda terhise hak kazanılan tarihten itibaren altı ay süre ile sınırlı olmak üzere askerlik hizmeti devam eder. Böylelikle toplam süre 12 aya çıkmaktadır.

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...