Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İTO rakamları TÜFE için iyimserliği artırdı

/ Kaynak: AA
İTO rakamları TÜFE için iyimserliği artırdı

Ekonomi Haberleri  / AA

Cuma günü açıklanacak haziran ayı TÜFE'ye ilişkin iyimserlik arttı.

İstanbul'da haziran ayında perakende fiyatlarının yüzde 0,25, toptan fiyatların ise yüzde 0,16 gerilemesinin ardından, cuma günü açıklanacak haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) ilişkin iyimserlik arttı.


İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından dün açıklanan haziran ayı verileri, yaş sebze ve meyve fiyatlarında yüzde 15,3'lük çarpıcı bir düşüşe işaret etti.


Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını cevaplayan Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, İTO rakamlarının ardından haziran ayı TÜFE enflasyon tahminlerini yüzde 0,31'den yüzde eksi 0,30'a revize ettiklerini belirtti.


Yemek hizmetlerinin enflasyon üzerindeki baskısının sürdüğüne işaret eden Tokalı, "Türk-İş'in Ankara'da gıda fiyatlarını yansıtan verilerinde ise daha ılımlı bir düşüş gözlenmişti. Ilımlı hava şartlarının yanı sıra Gıda Komitesi çalışmalarının da etkili olduğu söylenebilir" diye konuştu.


'TL'nin seyri enflasyon gelişmeleri açısından çok kritik olacak'


Odeabank Başekonomisti İnanç Sözer de TÜİK tarafından 3 Temmuz'da açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin altında gelebileceğini belirterek, "Beklentilerde bir iyileşme var. Ramazan ayına rağmen, ilk yarının sonunda fiyatlar normalize olmuş görünüyor" dedi.


Çekirdek enflasyonun yılın geri kalanı için önemli olmayı sürdüreceğini dile getiren Sözer, giyim dışında çekirdek kalemlerde nispeten yüksek gerçekleşmelerin söz konusu olduğunu aktardı.


Sözer, haziran ayında enflasyonun yüzde 0,4 gerileyebileceği öngörüsünde bulunarak, "Ancak çekirdek enflasyonda Merkez Bankası'nın daha fazla odaklanmasını gerektirecek bir durumla karşılaşabiliriz. TL'nin seyri enflasyon gelişmeleri açısından çok kritik olacak. Bu nedenle yıl sonu tahminimiz olan yüzde 6,8'i koruyoruz" değerlendirmesini yaptı.


Risklerin yukarı yönlü olduğunu söyleyen Sözer, sözlerini şöyle tamamladı:
"İçinde bulunduğumuz küresel konjonktür ve yurt içindeki gelişmeler ışığında yatırımcı algısını doğru şekilde yürütebilirsek enflasyonda olumlu bir seyir görülebilir. Ancak aksi durumda, yani TL değerlenmezse bizim 6,8 olan yıl sonu tahminimiz bile çok iyimser kalacak. Yılın son çeyreğine ilişkin belirsizlik halen sürüyor ve bu durum enflasyonda yukarı yönlü risk olduğuna işaret ediyor. Ancak haziran ayında gıda fiyatlarında belirgin bir iyileşme var bu nedenle İTO rakamlarının ardından iyimserlik arttı."


Enflasyonda yüzde 0,19 gerileme bekleniyor
AA Finans "Enflasyon Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler ise haziran ayında TÜFE'nin yüzde 0,19 gerilemesini bekliyor. Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması eksi yüzde 0,19 olurken, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 7,64 olarak hesaplanmıştı. Bir önceki anket döneminde ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisinin ortalaması yüzde 7,24 düzeyindeydi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...