Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gaziantep'in Suriye ile ekonomik imtihanı

/ Kaynak: İHA
Gaziantep'in Suriye ile ekonomik imtihanı

Ekonomi Haberleri  / İHA

Gaziantep'te, Suriye'deki iç karışıklığın rüzgarı ekonomik alanda iki yönlü esiyor.

Sınıra sıfır noktada bulunan bölgelerde esnaf kepenk kapatırken, şehir merkezinde ise siftah durumu müşteri beklentisi ile yerini koruyor. Suriye'deki gelişmelerin ekonomik açıdan mercek altına alındığında doğru yorumlanması gerektiğini açıklayan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı ise krizi fırsata çevirmenin gerekliliğini savundu. nbsp;
Gelişen sanayisi, 2,5 milyona dayanan üretken nüfusu ve sınır komşusu Suriye'deki gelişmelerin en yakın tanıklarından biri olan Güneyoğu'nun Parisi Gaziantep, şu günlerde ekonomik açıdan hem sancılı hem de ümitli bekleyiş içerisinde. Suriye'de yaşanan iç ayaklanmaların sınır hattındaki gelişmelere bağlı olarak gümrük kapılarının kapatılması bölgedeki ticari hacmi eksiltmese de duraklama dönemi yaşatır nitelikte.


TÜRKİYE'NİN EN UZUN DEMİRYOLU DA KAPANDI
Tarihi kaynaklara göre 19. yüzyıldan itibaren Osmanlı-Alman dostluğu çerçevesinde ilk kez bölgede demiryolu yapımına başlanmış, petrol bölgesine ulaşmayı amaçlayan Almanya- Bağdat-Hicaz Demiryolu Yapımı Projesi uygulamaya konulmuş ve projeler başarıyla gerçekleştirilmiştir. IŞİD militanlarının hakimileti altında bulunan Suriye'nin Cerablus kentine en yakın nokta olan Karkamış, bu yol güzergahı üzerinde olması nedeniyle önemli bir konuma gelmiş. Hatta Türkiye - Suriye sınırını oluşturan ve l918 yılında Fırat Nehri üzerinde Almanlar tarafından yapılan Türkiye'nin en uzun ve teknolojik demir yolu olan Bağdat Demiryolu Köprüsü'de Suriye'deki gelişmelere bağlı olarak ulaşıma kapandı.


Askeri sevkiyatın da gerçekleştirilmesi ile güvenlik önlemlerinin arttırıldığı bu ilde, esnaf ekonomik hareketlilikte kısmen de olsa tansiyonun düştüğünü anlattı. Asırlık geçmişe sahip olan ve Osmanlı Döneminin en geniş ticari ağını gerçekleştirdiği Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda da durum farksız. Ekonomik yavaşlamanın altında bir çok nedenin yattığını belirten esnaf özellikle dibindeki Suriye'deki gelişmelerin bu anlamda önemli derecede etken olduğunu öne sürdüler.


ESNAF NE DİYOR?
42 yıldır Bakırcılar Çarşısı'nda elek ustası olarak çalışan ve özellikle son iki yılda piyasada sıcak para akışında gerileme olduğunu söyleyen Abdükkadir Günay; " 42 yıldır burada esnaflık yapıyorum. İnanın esnafın durumu perişan. Birçok esnaf siftahsız bile kepenk kapatıyor. Durum sıkıntılı. Suriye'nin durumu özellikle bizi geriletiyor. Öncbeden en azından iki taraflı olarak bir hareketlilik yaşaıyordu. Ancak şimdi durum pek iç açıcı değil" dedi.


Çarşının diğer ustalarından biri de 35 yıldır aynı dükkanda dericilik yapan Hüseyin Öz isimli esnaf. Öz'e göre ise genel tablo iyi. Nedenini ise şözler ile anlattı: "Genel anlamda buradaki ekonomik tablo aslında iyi. Turist akını var ama pek alışveriş yok. Suriye'deki yaşanan gelişmelere bakacak olursak ise savaştan öncede sonrada bizim bu bölge fazla etkilenmedi."


BAKLAVALAR TEPSİDE KALDI
Bölgenin en önemli damak tadlarından biri olan ve hünerli ellerden çıkan baklava da deyim yerindeyse Suriye karışıklığının kurbanı olmuş durumda. Kentin önde gelen ve şube zincirleri ile tercihler arasında ilk sırada yer alan özel bir baklava işletmesinin ustalarından Süleyman Akıncıoğlu artık baklavaların tepside kaldığını ifade ederek; "Baklavacı Hediye alıp götürüyorlardı. Buradan çok ciddi oranda baklava gidiyordu. Gaziantep piyasasını ve ekonomiyi canlandırıyordu. Son 2 yıldır hiç yok diyebilirim. Daha önce biz Irak dahil neredeyse tüm Ortadoğu ülkelerine tatlı gönderirdi. Artık biz maddi giderleri değil insanı değerleri düşünür olduk. Sokakta yatan Suriyelileri gördükçe içimiz acıyor" diye konuştu.


"KRİZİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRELİM" UYARISI
Karışıklığın ekonomik dalgası kentte ikiye ayrılırken tabloya iç açıcı açıklama Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık'tan geldi. Başkan Bartık, kentin ihracatta altıncı olduğunu hatırlatan ve Suriye'deki söz konusu iç savaşın kenti etkilemediğini öne sürdü. Başkan Bartık, "Suriye'deki bu hareketlilik Gaziantep'e yansımış durumda değil. Diğer oda başkanları ile de görüşüyoruz. Sanki olağanüstü bir durum varmış gibi yansıtılıyor ama bunun tamamen psikolojik olduğunu düşünüyorum. Çünkü Suriye ile bu durum 4 yıldır devam ediyor ama karışıklık olmadı. Burada kriz tellalları var. Gaziantep'in ve Türkiye'nin adını savaşa girdi girecek diye değerlendirip sonrasında bölgedeki turist akımını engelliyorlar. Son yıllarda özellikle iş ve dış turizmi geliştirdik. Bu durumlar yalnızca turizmi etkiliyor ama iç ekonomide önemli bir engellenme yaşanmıyor. Zaten yıllar itibari ile Suriye ile aramızda ticari hacmimiz olmadı. Suriyeliler biraz daha Avrupa'ya dönük insanlar. Tüm ürünlerini de limana yakın oldukları için Avrupa'dan tedarik ediyorlardı. İhracat rakamları da bunu destekliyor. Yapılan tüm hamlelerin tedbir amaçlı olduğunu düşüyorum. İş dünyasındayız dolayısı ile iş adamları hep geleceğe bakar umuda bakar. Gelecekte de Suriye ile ilişkilerimiz pekişecek ve biz Suriye ile olan ticaretimizi daha da güçlendireceğiz" dedi. nbsp;

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...