Çinlilere saldırı, turizmci ve ihracatçıları korkuttu

Çinlilere saldırı, turizmci ve ihracatçıları korkuttu

Ekonomi Haberleri

Uygur bölgesinde yaşanan acı olayların ardından Çinli diye G.Koreliler saldırıya uğrayınca çok sayıda Uzak Doğulu turist gelmekten vazgeçti.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine yönelik tavırları sebebiyle Türkiye'ye gelen Çinli turistlere yapılan saldırılar, bu ülkeye ihracatı durma noktasına getirdi, turist sayısını azalttı. İstanbul'da Çinli zannederek Güney Koreli turist grubuna saldırılması, ardından bir Çin lokantasının taşlanması gibi eylemlerin ardından Çin hükümeti öncelikle Türkiye'ye gelecek vatandaşlarını uyardı. Bazı Çinli turist grupları da Türkiye rezervasyonlarını iptal etmeye başladı. Herhangi bir olumsuzlukta en hızlı etkilenen sektörlerden olan turizmde yılın ilk 5 ayı kayıpla bitti. Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısında yılın ilk 5 ayında yüzde 2 azalma yaşanırken, Antalya'daki kayıp yüzde 10'u buldu. Böylece Türk turizmi son 10 yıldan bu yana turist girişinde ilk defa eksi yazdı. STR Global'in yayınladığı, TUROB tarafından açıklanan rapora göre, Türkiye'nin en fazla turist ağırlayan kenti Antalya'da hem doluluklar hem fiyatlar geriledi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, turistlere olumsuz hareketlerin ülke turizmine darbe vuracağını, Çin Halk Cumhuriyeti ile olan ilişkilerde daha özenli davranarak Çinlilerin Türkiye'ye tavır almasını engellemek gerektiğini ifade etti. Yetkililer, "Kayıp 5 milyar doları bulabilir" diye uyardı. nbsp;
İPTALLER BAŞLADI BİLE
Çinli turistler gelmekten vazgeçerken, ihracatçılar da panikte. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, dünyanın en büyük doğal taş ve mermer alıcısı olan Çin'den Türkiye'ye gelecek olan alım heyetlerinin randevularını iptal ettiğini söyledi. Geçen yıl bu ülkeye doğal taş ve mermer ihracatının yüzde 15.57 azalarak 981 milyon dolara düştüğünü, bu gelişmeler üzerine ihracatın durma noktasına gelmesinden endişe ettiklerini söyledi. Kahyaoğlu, "Türk doğal taş sektörünün en çok ürün sattığı ülkeler arasında Çin bulunuyor. Son dönemde ihracatta yüzde 45'e varan gerileme yaşanıyordu. Girişimlerimiz sonucu bu ülkeden alım yapmak için Türkiye'ye gelecek olan Çinli alım firmalarını bekliyorduk. Ancak randevularını bir bir iptal etmeye başladılar. Diğer ihracatçı firmalardan da şikayetler geliyor. Böyle devam ederse bu ülkeye ihracat durma noktasına gelebilir. Bu tür olaylar devletler arası görüşmelerle çözümlenir" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...