Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, Türkiye'deki su ürünleri yetiştiriciliğinin 2000 yılı sonrasında büyük yatırımlarla üretim artışını sürdürdüğünü ve geçen yıl sonunda 235 bin tona ulaştığını söyledi.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl 537 bin 345 tonluk üretimin gerçekleştirildiği su ürünleri sektöründe 235 bin tonluk üretimle kültür balıkçılığı en büyük dilimi oluşturdu. Kültür balıkçılığını, 231 bin tonla deniz balıkları, 36 bin tonla iç su balıkları ve 35 bin tonla diğer deniz balıkları izledi.


İç sularda alabalık, denizlerde ise levrek, yetiştiricilikte ilk sırada yer aldı. Levrek üretimini çipura izledi.


İşliel, sektörde kültür balıkçılığının payının yüzde 43,8 seviyesine ulaştığına işaret ederek, 2023'te yetiştiriciliğin payının yüzde 50'yi geçmesini hedeflediklerini söyledi.


Özellikle 2000'li yılların başından itibaren Türkiye'nin su ürünleri yetiştiriciliğine büyük yatırımlar yaptığına işaret eden İşliel, şunları kaydetti:

"Su ürünleri sektörünün geleceğini yetiştiricilikte görüyoruz. Türkiye'nin 1986 yılında 3 bin ton seviyesinde olan su ürünleri yetiştiriciliği, sonraki yıllarda sürekli artarak 2000'de 79 bin tona ulaştı. Su ürünleri yetiştiriciliği, 2000 yılı sonrasında Türkiye'de yapılan büyük yatırımlarla üretim artışını devam ettirdi ve 2014 yılı sonunda 235 bin tona ulaştı. Toplam su ürünleri üretimindeki payı yüzde 43,8 seviyesine ulaştı. Yetiştiricilik sayesinde doğadaki av baskısı azalıyor ve doğal stokların korunması da sağlanıyor."
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan da su ürünleri yetiştiriciliğindeki büyük artışın Türkiye'nin su ürünleri ihracatına da yansıdığını vurguladı.


Kızıltan, Türkiye'nin 2000 yılında 59 milyon 655 bin dolar olan su ürünleri ihracatının sürekli artarak, 2014 yılı sonunda 692 milyon 847 bin dolara ulaştığını sözlerine ekledi.