Çelik boru ithalatına açılan anti-damping soruşturması

/ Kaynak: AA
Çelik boru ithalatına açılan anti-damping soruşturması

Ekonomi Haberleri  / AA

Emek Boru Genel Müdürü Güven, 'Çelik boru ithalatına açılan anti-damping soruşturması TANAP'ı etkilememeli'm dedi.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) çelik boru tedarikçilerinden Emek Boru Genel Müdürü Ahmet Güven, çelik boru ithalatına açılan anti-damping soruşturmasının, projeyi etkilememesi gerektiğini belirtti.


Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devam eden anti-damping soruşturmasının bir yıl sürebileceğini, ancak bu sırada hammaddeyi tedarik etmekle yükümlü olduklarını söyledi.


Ekonomi Bakanlığı ile bu konuda görüşmeler yaptıklarını anlatan Güven "Onlar da durumun farkında olduklarını, TANAP kapsamında satın alması gerçekleştirilen hammaddelere yönelik olarak bu durumu dikkate alacaklarını dile getirdiler" dedi.
Söz konusu hammaddenin tek kaynağının yurtdışı olduğuna dikkati çeken Güven, "Çelik boru ithalatına açılan anti-damping soruşturması TANAP'ı etkilememeli" ifadesini kullandı.


TANAP için boru sevkıyatına başladıklarını aktaran Güven, çelik boru tedarikçilerinin yurtdışından malzeme ithal ederek projeye başladıklarını dile getirdi. Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'deki hammadde üreticilerimiz, henüz bu projelerin ihtiyacı olan çelik kapasitesini tam anlamıyla sağlayabilecek durumda değiller. Kalite olarak sağlayabilirler ama Türkiye'deki 5-6 çelik boru üreticisinin aylık üretimlerine hammadde sağlayabilecek durumda değiller. Dolayısıyla bu projeye başlarken bizim yurtdışından ithalat zorunluluğumuz vardı. Projenin ilerleyen dönemlerinde yerli üreticilerimizden hammadde kullanmayı biz de arzu ediyoruz ama bize sunacakları miktarlarla sınırlı olacaktır bu."


Güven, çelik boru tedariğinin 2017 Şubatı'na kadar devam edeceğini söyledi.


Rusya'dan Türkiye'ye yapılması planlanan boru hattı projesinde de yer almak istediklerini söyleyen Güven, "Biz sadece Türk Akımı için değil, çevredeki tüm doğalgaz boru hattı projelerinde olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.


Ekonomi Bakanlığı ocak ayında Çin Halk Cumhuriyeti menşeli demir veya çelikten boru yapımında kullanılan parçalarının ithalatında anti-damping soruşturması başlatmıştı. Yerli hammadde üreticilerinin anti-damping başvurusu karşısında, çelik boru üreticileri yerli hammadde üretim kapasitesinin sınırlı olduğunu ve ihtiyaçlarını karşılamadığını savunuyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...