HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Gözler Çin'e kilitlendi!

/ Kaynak: AA
Gözler Çin'e kilitlendi!

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalar Çin Merkez Bankası'nın yuanı iki gün üst üste devalüe etmesiyle volatil bir seyir izlerken, yurt içinde gözler koalisyona odaklandı.

ABD'de piyasalar Çin'in devalüe hamlesiyle sarsıldı. Yatırımcıların güvenli liman arayışlarıyla ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,23 seviyelerinden son 2,5 ayın en düşüğü olan yüzde 2,14'lere kadar gerilerken, Dow Jones Endeksi yüzde 1,20, S amp;P 500 Endeksi yüzde 0,96 ve Nasdaq Endeksi yüzde 1,27 değer kaybetti. Analistler, piyasaların bugün haziran ayı JOLTS Açık İş Sayısı ve New York Fed Başkanı William Dudley'nin konuşmasını takip edeceğini belirtiyor.


Avrupa tarafında, Yunan hükümetinin 86 milyar avroluk "Üçüncü Kurtarma Paketi"yle ilgili Avrupalı kurumlarla sürdürdüğü müzakerelerde anlaşmaya varıldı. Anlaşma haberiyle avro/dolar paritesi yükselişe geçerek en yüksek 1,1088 seviyesini görürken, şu sıralarda 1,1078 seviyelerinde seyrediyor. Yunan hükümeti, Avrupa Merkez Bankası'na 3,2 milyar avro geri ödeme yapacağı 20 Ağustos tarihine kadar kreditörlerle anlaşma imzalayarak, 86 milyar avroluk "Üçüncü Kurtarma Paketi" kapsamında 25 milyar avro kredi almayı hedefliyor.Pay piyasalarının genel olarak Çin'in hamlesiyle negatif seyir izledikleri görülürken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,7, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,9 değer kaybetti.


Asya tarafında, Çin Merkez Bankası dün sabah saatlerinde son 20 yılın en hızlı devalüasyonunu gerçekleştirdi ve dolara endeksli referans kur yüzde 1,9 düşürüldü. Kararın ardından yuan son 20 yılın en hızlı kaybını yaşarken, Dolar/yuan paritesi 6,20 seviyesinden 6,32'ye yükseldi. Çin Merkez Bankası'nın bu sabah da yuanın günlük referans kurunu yüzde 1,6 devalüe etmesiyle parite, şu dakikalarda 6,43'lerden alıcı buluyor. Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0,12, Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise yüzde 1,46 değer kaybetti. Brent petrolün fiyatı ise Çin para biriminde yaşanan değer kaybı ve küresel üretimin zirveye çıkmasıyla düşüşüne devam etti. Brent petrol 48.94 dolardan işlem görüyor.


Analistler Çin'in 2 gün üst üste devalüasyona gitmesinin kur savaşlarını tetikleyebileceğini, diğer Asya ülkelerinin de benzer davranışlarda bulunabileceğini kaydediyor.


Yurt içinde siyasi gelişmeler ön planda olmaya devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hükümet kurma süreci kapsamındaki görüşmesinin perşembe günü saat 14.00'te yapılacağını açıkladı. Açıklamayla BIST 100'deki yükseliş ivme kazandı. Küresel borsalarda sert düşüşlerin yaşandığı günde BIST 100 endeksi, pozitif ayrışarak günü yüzde 2,87 yükselişle 79.719,99 puandan tamamladı. Öte yandan cari açık haziran ayında 3,36 milyar dolar ile 3 milyar dolar olan beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Dolar/TL ise koalisyon görüşmelerinin sürmesi ve cari açıktaki iyileşmenin devam etmesinin desteğiyle 2,7603 ile ağustos ayının en düşük seviyesini gördükten sonra yeniden 2.78'in üzerine çıktı.


Analistler, Çin'in yuanı devalüe etme kararı sonrasında dün küresel borsalar, gelişen ülkelerin para birimleri ve emtia fiyatlarında sert düşüşlerin gözlendiğini, ancak koalisyon görüşmelerinin iyimserliğiyle Türk lirasının ve BIST 100 endeksinin pozitif ayrıştığını belirterek, AK Parti ile CHP arasında yapılacak koalisyon görüşmelerinden çıkacak haberlerin endeksin yönü üzerinde etkili olacağını ifade ediyor. Teknik olarak BIST 100 endeksinin 80.000 - 80.100 seviyesindeki direncinin kırılması halinde 81.200 puana doğru yükselişlerin görülebileceğini kaydeden analistler, olası kar satışlarının gelmesi halinde ise 78.200 seviyesine geri çekilmelerin yaşanabileceğini öngörüyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...