Asya borsaları Çin devalüasyonuyla sarsıldı!

/ Kaynak: AA
Asya borsaları Çin devalüasyonuyla sarsıldı!

Ekonomi Haberleri  / AA

Asya borsalarında, Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) yuanı iki gün üst üste devalüe etmesinin ardından satış ağırlıklı bir seyir izlendi.

PBoC, dün yuanın günlük referans kurunu yüzde 1,9 devalüe ederek, yuanı son 3 yılın en düşük seviyesine çekmişti. Banka, söz konusu devalüasyonun bir kereye mahsus olduğunu açıklamasına karşın, bugün de kuru yüzde 1,6 devalüe etti. Böylece banka, yuanın değerini iki günde toplamda yüzde 3,5 düşürmüş oldu.


Bankanın müdahalesiyle dolar/yuan paritesi güne başladığı 6,32 seviyelerinden 6,44'e kadar yükseldi. Avro/yuan paritesi de 6,98'den 7,14 seviyelerine çıktı. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise şu dakikalarda yüzde 0,6 düşüşle 3.904,87 puanda bulunuyor.


Öte yandan Çin'de temmuz ayına ilişkin sanayi üretimi yıllık yüzde 6 artışla beklentilerin altında kaldı. Söz konusu dönemde ülkede perakende satışlar ise yüzde 10,5 yükselişle beklentilerin hafif altında geldi. Analistler, yuanın devalüe edilmesine gerekçe olarak, son dönemde beklentileri karşılamayan makro ekonomik verilerin ekonomik büyümeye ilişkin endişeleri artırmasını gösterirken, düşük yuanın ihracatın desteklenmesine yardımcı olacağını kaydediyor.


Çin'in bölgede önemli ticari rakiplerinden biri olan Japonya borsasında da Çin'in devalüasyon kararı sonrasında sert düşüş yaşandı. Nikkei endeksi yüzde 1,58 gerilemeyle günü 20.392,77 puandan tamamlarken, dolar/yen paritesi yüzde 0,20 değer kaybıyla 124,846 seviyelerinden işlem görüyor.


Güney Kore'de Kospi endeksi ise günü yüzde 0,56 azalışla 1.975,47 puandan sonlandırdı.


Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,32 gerilemeyle 27.776,40 puanda seyrederken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi son bir ayın en düşük seviyesine gerilemesi sonrasında yüzde 2,2'lik sert düşüşle 23.951,40 puanda dalgalanıyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...