Güneydoğu'nun yöresel kıyafeti yurtdışı pazarında

/ Kaynak: AA
Güneydoğu'nun yöresel kıyafeti yurtdışı pazarında

Ekonomi Haberleri  / AA

Güneydoğu'nun yöresel kıyafetleri, artık bir atölye tarafından, talep doğrultusunda Amerika, Almanya, Fransa, Norveç ve Portekiz'e de ihraç ediliyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne özgü yöresel kıyafetlerin bir atölye tarafından Amerika, Almanya, Fransa, Norveç ve Portekiz'e de ihracına başlandı.


Bölgede yaşayan vatandaşların daha çok bayram, özel gün ve düğünlerde giyinmeyi tercih ettiği yöresel kıyafetler, uluslararası pazardaki yerini aldı. Çocuklar için "bindallı", kadınlar için "fistan" ve erkekler için de "şal şapik" denilen elbiseler, yörede özel günlerde en çok giyilen kıyafetlerin başında geliyor. 


Geçmişte baskılar yüzünden insanların giymeye çekindiği yöresel kıyafetlerin, artık gönül rahatlığıyla kullanılmasının yanı sıra yurtdışına da tanıtımı yapılıyor.


"Geleneğimizi yaşatmaya çalışıyoruz"
Diyarbakır'dan yurtdışına ihracat yapılan atölyenin işletmecisi Mehmet Kaymak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörenin kültürünü Avrupa ve ABD'de yaşatmak için ürünleri yurtdışına ihraç etme kararı aldıklarını söyledi.


Avrupa ve Amerika'da birçok Türk'ün yaşadığını, bundan dolayı yöreye özgü kıyafetlerin büyük ilgi gördüğünü ifade eden Kaymak, ürünleri daha çok ABD, Almanya, Fransa, Norveç ve Portekiz'e sattıklarını belirtti.


"Bu işi severek yapıyoruz. Bu geleneği dünyanın bir çok yerinde yaşatmak istiyoruz" diyen Kaymak, şunları dile getirdi:
"Almanya, Fransa ve Amerika'da özel günlerde, düğünlerde bizim yöresel kıyafetlerimiz giyildiği zaman orada yaşayanlarda bu kıyafetlerin nerede yapıldığına ilişkin bir merak uyanıyor. Güneydoğu halkının giydiği yöresel kıyafetleri, Avrupa'ya sunmaya çalışıyoruz. Böylece turizme de katkı sunmuş oluyor, geleneğimizi yaşatmaya çalışıyoruz."


Kaymak, ayda yaklaşık 200 ürün siparişi aldıklarına işaret ederek, ürünlerin fiyatının 50 ila 400 avro olduğunu, en çok Şırnak, Hakkari ve Diyarbakır yörelerine özgü kıyafetlere talep olduğunu sözlerine ekledi.


 "Siparişleri yetiştirmekte zorlanıyoruz"
Atölyenin ortağı ve tasarımcı Nadide Pehlivan ise sadece kazanç amacıyla değil, ülkenin ve bölgenin tanıtımı için de ihracat yaptıklarını belirtti.


"İnternet aracılığıyla yurtdışına reklam yapıyoruz. Türkiye'yi ve Güneydoğu'yu yöresel kıyafetlerle yurtdışına tanıtmaktan çok mutluyuz" ifadelerini kullanan Pehlivan, bu sayede ülke ekonomisine de katkı sunduklarını anlattı.


Pehlivan, "Yoğun talep nedeniyle siparişleri yetiştirmekte zorlanıyoruz. Bazı müşterilerle talepleri doğrultusunda tasarım yapmak için internet ortamında görüntülü görüşüyoruz. Ölçülerine ve talebe göre tasarım yapıyoruz. İhracat hedeflerimize ulaştıktan sonra seri üretim için tekstil fabrikası açmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...