Banning: Bugünün şartlarında da Baymak'ı satın alırdık

Banning: Bugünün şartlarında da Baymak'ı satın alırdık

Ekonomi Haberleri

Türk şirketi Baymak'ı 2 yıl önce alan Hollandalı BDR Therma'nın CEO'su Banning, “En önemlisi Türkiye. Bugünkü şartlarda da olsa Baymak'ı alırdık” dedi...

Canan ERASLAN AMSTERDAM

Baymak'ı 2013 yılında bünyesine katan ve Avrupa ısıtma soğutma sektörünün devlerinden Hollandalı BDR'nin CEO'su Rob van Banning, “Bugünün şartları dahi olsa Baymak'ı alırdık” dedi. Banning, Baymak satın almasının ardından geçen 2 yılda gelinen noktayı, Baymak Genel Müdürü Ender Çolak'la birlikte düzenlediği organizasyonla, Hollanda'nın Apeldoorn kentindeki Ar-Ge merkezinde anlattı ve bu satın almanın kendilerine büyük bir başarı hikâyesi sağladığını ifade etti. Daha önce klima satmadıkları Avrupa ülkelerine Baymak markalı ürünler sattıklarını ifade eden Banning, Türkiye ve yakın çevresindeki olaylardan dolayı endişe edip etmediklerine dair soruya, “Türkiye, Rusya ve Çin bizim için çok önemli ülkeler. Ancak diğer ikisine göre Türkiye bizim için çok daha önemli. Bu üç içerisinde Avrupa'ya en yakını, en gelişmişi ve gelişmeye en açık olanı. Bizim için soru, Türkiye'de olup olmayacağımız değildi. Asıl soru, nasıl olacağımızdı. Bu soruya cevabı Baymak'la bulduk” dedi. “Bugün olsa yine alır mıydınız?” sorusu karşısında da Banning, “Bu soruya cevabım 'kesinlikle evet' olur” ifadesini kullandı.
GELMESEM KORKARDIM
Türkiye gibi dinamik bir ülkeye daima yakın olmak istediklerini ifade eden Banning, “Türkiye'ye 6 haftada bir geliyorum. Burada sadece gazetelere bakarsanız korkarsınız ama Türkiye'ye gidip taksiye biner, insanlarla konuşursanız, endişe edilecek bir şey olmadığını görürsünüz” diye konuştu. Türkiye pazarının çok dinamik ve heyecan verici olduğuna en iyi örneğin yeni ortakları olduğunu vurgulayan Banning, Baymak'ın iki yılda BDR Thermea'nın 12 şirketi arasında en çok ciro yapan ilk beş içine girerek büyük bir başarı hikâyesi getirdiğini söyledi. 
10 bin bayi 'BES'lenecek
Baymak Genel Müdürü Ender Çolak nisan ayı sonunda başladıkları ve Türkiye'de ve dünyada bir ilk olan bireysel emeklilik sistemi (BES) kampanyasına 1000'in üzerinde bayi ve tesisatçının aileleriyle katıldığını söyledi. Bu projede Garanti Emeklilik ile anlaştıklarını belirten Çolak, “Yeni nesil enerji verimli Baymak kombilerinin tüketicilere satışını yapan bayi ve tesisatçılara birer BES hesabı açtırarak, bu hesaplara kombi başına 80 TL katkı payı yatırıyoruz. 20 lira da devlet katkısı geliyor. Yani ayda 10 Baymak kombi satışı yapan bir bayi ve tesisatçının BES hesabına 1000 TL yatıyor” dedi. Hedeflerinin 2017 sonunda 10 bin bayi ve tesisatçıya ulaşmak olduğunu söyleyen Çolak, Şekerbank'la birlikte başlattıkları ve güneşten elektrik üreten paket sistemleri çatı üstü kurumları için şu ana kadar 10 MV'lik teklif verdiklerini kaydetti. Çolak, 2017 yılına kadar hedefur 100 MW olduğunu söyledi.
Yıllık hede f%10  büyüme
? Baymak Genel Müdürü Ender Çolak iki yıl içinde Baymak'ta büyük bir değişim ve dönüşüm gerçekleştirdiklerini belirterek, “Hollanda teknolojisi ile tüm ürün gamımızı yeniledik. Yeni nesil yoğuşmalı kazanlarda pazar payımızı ikiye katlayarak yüzde 31'e getirdik. 2014'te ülkemizde sektör küçüldüğü halde biz yüzde 5 büyümeyi başardık. Bu yıl da hedefimiz yüzde 10 büyüme” dedi. İki yıl içerisinde ihracat yapılan ülke sayısını 50'den 70'e çıkardıklarını kaydeden Çolak, Çin'e kombi ve kazan,  Almanya'ya ve Güney Kore'ye güneş kolektörü, Yeni Zelanda ve ABD'ye sıcak su tankları satmaya başladıklarını söyledi. Çolak, ilk 7 ayda geçen yıla göre kombide yüzde 6, duvar tipi yoğuşmalı kazanda yüzde 18, klimada yüzde 57 büyüdüklerini söyledi.
6 milyar  dolar cepte
? Isıtma sektöründe ERP denilen enerji verimli ürünlerin kullanımının Avrupa Birliği ülkelerinde 25 Eylül'de zorunlu hâle geleceğini söyleyen Ender Çolak, Türkiye'nin de AB'ye uyum çerçevesinde şubat ayından itibaren kısmen bu uygulamaya başlayacağını söyledi. Tam geçişin henüz belirlenmediğini belirten Çolak, düzenleme ile birlikte Türkiye'nin yıllık enerji faturasını 5-6 milyar dolar düşüreceğini sözlerine ekledi. Çolak, bugün Wolkswagen'den alınan teknolojiyle merkezi sistemlerde üretim yapan kombilerin, aynı zamanda 20 kilowat elektrik ürettiğini, bunun 5 daireli bir apartmanın elektrik ihtiyacına karşılık geldiğini söyledi.







UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...