Piyasaları bekleyen 4 tehlike!

Piyasaları bekleyen 4 tehlike!

Ekonomi Haberleri

Fed'in yarın faizleri artırması durumunda küresel piyasaları bekleyen 4 kötü sonuç...

Nefesler tutuldu ve gözler bir kez daha ABD Merkez Bankası'na (Fed) çevrildi. Bugün başlayan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında alınacak kararlar yarın akşam saat 21:00'da açıklanacak.


Ekonomistler Fed'in faiz artırımına gidip gitmeyeceği konusunda 2'ye bölünürken, Fed'in olası bu yöndeki kararı piyasaları adeta sallayacak. Ancak özellikle en önemli etkinin döviz piyasalarında kurlar üzerinde görülmesi bekleniyor.


İşte Fed'in yarın faizleri artırması durumunda küresel piyasaları bekleyen 4 kötü sonuç:


1- Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde zayıflama meydana gelecek. Bu da gelişen ülkelerin Merkez Bankaları'nı para birimlerini savunmaya zorlayacak. 


2- Yatırımcılar gelişmekte olan ülkelerdeki hisse ve tahvillerini satışa yönelecek.


3- Gelişen ekonomilere yatırımlar giderek azalacak.


4- Doların diğer para birimlerine karşı değer kazancıyla, gelişen ülke piyasalarında açılacak yaralar paralel doğrultuda olacak. Ve yukarıda sayılan sonuçların birkaçının bir arada gerçekleşmesi durumunda ülke ekonomileri büyük darbe alacak.


YARIN AKŞAM NETLİK KAZANACAK


ALB Forex analisti Rıdvan Baştürk, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, uzun bir süredir piyasalar tarafından merakla beklenen Fed faiz toplantısına sayılı saatler kaldığını hatırlatarak "Tabii bu toplantıya dair beklentiler oldukça karışık ve bu da piyasalar üzerinde belirsizlik yaşatmaya devam ediyor" dedi.


Fed'in faiz konusundaki kararını artık yarın akşam net bir şekilde göreceğimize dikkati çeken Baştürk, sözlerine şöyle devam etti:


FED FAİZ ARTIRIMINA GİDERSE...


"Faiz kararının ardından basın toplantısı yapacak olan Fed Başkanı Yellen'ın söyleyecekleri de faiz kararı kadar önemli olacaktır. Fed'in faiz artırması durumunda ki burada faiz artırım miktarı önemli olacaktır böyle bir senaryoda piyasalar üzerindeki aşağı yönlü baskının devamı beklenebilir. Böyle bir durumdan da gelişmekte olan ülke ekonomileri olumsuz anlamda etkilenebilir. Gelişmekte olan ülke ekonomileri içerisinde de Türkiye'ye bir parantez açmak gerekiyor. Siyasi belirsizlik ve son günlerde azalma gösterse de her an yükselme ihtimali olan güvenlik endişelerine bir de Fed'in faiz artırımı eklenirse yurtiçi açısından olumsuz tablonun etkisini biraz daha fazla hissedebiliriz. Böyle bir durumda Borsa'da 70 bin ve altı seviyeler, kurda ise tekrardan 3,05 üzeri seviyeler gündeme gelebilir."


FED FAİZ ARTIRIMINI PAS GEÇERSE...


Diğer yandan Fed'in faiz artırımını pas geçmesi durumunda ise piyasalarda ralliler görebileceğimize işaret eden Baştürk, "Böyle bir durumda da yine en pozitif etkiyi gelişmekte olan ülke piyasalarında görmemiz muhtemeldir. Böyle bir senaryonun yurtiçine yansıması da ilk etapta olumlu olacaktır. Borsa tarafında alıcılı bir seyir kurda ise ilk etapta 2,95 seviyesine doğru gerileyen bir kur görebiliriz. Ancak yurtiçindeki riskler net bir şekilde ortadan kalkmadığı sürece pozitif havanın kısa vadede kalması olağan bir durum olacaktır. Çünkü önümüzde 1 Kasım'da yapılması beklenen bir erken seçim bizleri bekliyor. Seçimden yine belirsizlik ortamının çıkması durumunda yurtiçinde satıcılı bir seyir tekrar etkisini gösterebilir. Son olarak Merkez Bankası'nın 22 Eylül'de yapacağı PPK toplantısına da değinmek gerekebilir. Fed'in olası bir faiz artırım kararı sonrasında gözler Merkez Bankası'na çevrilecektir. Merkez Bankası'nın böyle bir aşamada faiz artırım müdahalesi yapması beklenebilir. Ancak böyle bir müdahalenin miktarı oldukça önemli olacaktır. Piyasaları memnun etmeyecek bir müdahale kurdaki yükselişlerin devamını sağlayabilir" diye konuştu. Uzmanpara

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...