Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

TV'den güneşe zorlu yolculuk

TV'den güneşe zorlu yolculuk

Ekonomi Haberleri

Zorlu Enerji güneş paneli fabrikası için en az 500 milyon dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Ömer TEMÜR İSTANBUL

Yenilenebilir enerji alanındaki en büyük oyunculardan bir tanesi olan Zorlu Enerji, radarına güneş enerjisini aldı. En az 500 milyon dolarlık yatırımla güneş enerjisi panelleri ve depolama ürünleri fabrikası kurmayı planlayan Zorlu, bu konuda Samsung'un deneyiminden faydalanacak. TV ekran teknolojilerini cep telefonlarına aktararak dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline gelen Samsung'un stratejisine paralel olarak Zorlu da güneş panellerinin üretiminde Vestel'in ekran teknolojilerinden yararlanacak. 
Güneş enerjisinde Türkiye'nin henüz yolun çok başında olduğunu belirten Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, Türkiye'nin 2014 yıl sonu itibariyle 93 MW güneş enerjisi kurulu gücü bulunduğunu, Almanya'da ise bu rakamın 40 bin MW olduğunu söyledi. Almanya'nın 66 bin MW kurulu güç hedefine karşılık Türkiye'nin 2023'te hedefinin 5 GW olduğunu dile getiren Yüngül, “Türkiye bu iş için biçilmiş kaftan. Potansiyelini kullanarak rahatlıkla 13 bin MW kapasiteye ulaşabilir. Geç kalındı ama en yeni teknolojiyle yapabiliriz. Akıllı telefon başlangıcı neyse şuan güneş enerjisinde de o durumdayız. Güneş enerjisi bundan sonraki yıllara damgasını vuracak” dedi. 
Güneş panel üretiminin yüzde 80'inin Çin'de gerçekleştiğine dikkat çeken Yüngül, panelleri aynı maliyetle üretebilecek bilgi ve insan gücüne sahip olduklarını söyledi. Fizıbıl bir yatırım için ortalama 500 milyon dolar bir yatırıma ihtiyaç olduğunun altını çizen Yüngül, “Harekete geçmek için hazırız. Meclis'in açılmasını bekliyoruz. Vestel'le televizyon panel tecrübemiz çok iyi. Bu bize avantaj sağlayacak” diye konuştu. Yüngül fabrika yatırım için yabancılarla ortaklığa gidebileceklerini dile getirdi.
Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak ise güneş enerjisinde aşılması gereken engellere değinerek lisans ve alım garantisi konusunda değişikliklere ihtiyaç olduğunu söyledi. Ak, “Bakanlık işin bilincinde. Lisans ve ihale şartlarının değişmesi gerekiyor. İhalede ön ödeme isteniyor. Fabrika için finansman bulabiliyoruz ama hiçbir banka bunun için finansman desteği vermiyor. Alım garantisi ilk yatırım için çok önemli. 13.3 cent'lik bir alım garantisi var ancak yeterli değil. Bunan da kanunla değişmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Ak, Türkiye'nin güneş enerjisi paneli üretimiyle Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da rahatlıkla söz sahibi olabileceğini kaydetti. 
Panel  çöplüğüne  dönebiliriz
Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül şu anda Türkiye'deki mevcut yatırımların 1 MW'a kadar olan yatırımlardan oluştuğunu belirterek, Türkiye'nin gelecekte güneş enerjisi paneli çöplüğüne dönüşme riskiyle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı. Bu yatırmalar için lisans gerektirmediğini belirten Yüngül, “20 dönüm arazi üzerine çok rahatlıkla 1 MW'lık güneş enerjisi paneli kurabilirsiniz. Ancak bunu çok doğru bulmuyoruz. Eski teknolojiler bize gelebilir. Türkiye gelecekte güneş enerjisi çöplüğüne dönebilir” dedi.
Türkiye sınıfta kaldı
Zorlu Enerji, B20 kapsamında, BNEF (Bloomberg New Energy Finance) ile yaptığı iş birliği sonucunda hazırladığı “Güneş Enerjisi Raporu”nu da açıkladı. Rapora göre 2000-2014 yılları arasında AB'de ilave yenilenebilir enerji üretiminin yüzde 39'unu güneş enerjisi oluşturuyor. Yapılan öngörüler, önümüzdeki 4 yıl içerisinde global kapasitenin 3 katına çıkacağını gösteriyor. Raporda Dünya ve Türkiye'deki beklentilere de veriliyor: 
DÜNYADA DURUM
? 2014 yılı güneş enerjisi kapasitesi 178 GW'a ulaştı. Bu, 2000 yılındaki kapasiteye göre 100 kat artış anlamına geliyor. 
? 2014 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşılarak 40 GW güneş enerjisi sistemi kuruldu. Tüm bu hızlı gelişime rağmen güneş enerjisi şimdilik dünya elektrik talebinin sadece yüzde 2'sini karşılayabiliyor. Güneş enerjisinin payının ilave kapasite yatırımları ile 2040 yılında yüzde 26'ya yükselmesi bekleniyor. 
? 2040 yılına kadar ortaya çıkacak 9.786 GW'lık yeni elektrik üretimi kapasitesinin yüzde 60'nı ve 12 trilyon doları aşması beklenen yeni enerji yatırımlarının yüzde 65'ini yenilenebilir enerji oluşturacak. 
? 2015 ve 2016 yıllarında, global olarak yıllık bazda 65 GW yeni güneş enerjisi kapasitesi ilave olacak. 
TÜRKİYE'DE DURUM 
? Türkiye 93 GW güneş enerjisi kapasitesi ile Avrupa'da nüfusuna göre en düşük kapasiteye sahip olan ülkelerden biri.  Doğu ve Akdeniz Bölgesi'ni içine alan bölgede Türkiye sadece 20GW kapasitesi olan Mısır'ı geçebiliyor. 
? Türkiye'de güneş enerjisi kaynaklı elektrik maliyetleri 2030 yılına kadar yüzde 50'den fazla düşüş gösterecek. 
?  Türkiye'nin 5 GW'lık 2023 güneş enerjisi hedefine, öngörülen tarihten önce ulaşılabileceğini gösteriyor. 



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...