Hırsızlık yapmak için yardım istiyoruz

Hırsızlık yapmak için yardım istiyoruz

Ekonomi Haberleri

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, sektörün tüm imalat sanayisini peşinden sürüklediğini belirtti

FİKRET ÇENGEL MİLANO
Milano'da 4 yılda bir düzenlenen Uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Makineleri Fuarı ITMA'ya bu yıl Türkiye 135 firmayla çıkartma yaptı. Sektör adına tanıtım faaliyetlerini yürüten Makine Tanıtım Grubu, “Türkiye'nin Makinecileri”ni Milano'da güçlü bir tanıtımla temsil etti. Çalışmalarını, sektörün gelecek hedeflerini ve yeni tanıtım grubunun yeni logosunun felsefesini anlatan Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran, “Makine sektörü katma değerini artırırken, katma değerli üretim konusunda tüm imalat sanayiini peşinden sürüklüyor. Dünya mal ihracatı tablosunda petrol ve doğalgazdan sonra 2.9 trilyon dolar ile 2'nci sırada yer alan makine sektörünü, Türkiye ekonomisi için de vasatlıktan çıkışın adresi olarak görüyoruz. Sektör çarpan etkisi ile bu önemi fazlasıyla hak ediyor. Hep birlikte göreceğiz” dedi.
 MAKİNE UÇURUYOR
Türk Makine İmalat Sanayii'nin 200'den fazla ülkeye ihracat yaptığına dikkat çeken Dalgakıran sözlerine şöyle devam etti: “İhracat artışında sektörlerin 5 yıllık performansı incelendiğinde, makine sektörünün ardından, 2014 yılı itibarıyla ikinci sırada bulunan en yakın sektörde yüzde 48 seviyesinde artış görülürken, bu oran makine sektöründe yüzde 68 seviyesinde olmuştur. Türk makine sektöründe ihracatın ithalatı karşılama oranı da son 12 yılda yaklaşık 2 katına çıktı. Yurt içinde pek çok sektöre yatırım malı sağlayan makine sektörü, dışa bağımlılığı ve dış ticaret açığını azaltmasının yanı sıra bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sanayileşmenin itici gücüdür.”
HIRSIZLIĞA DESTEK İSTİYORUZ
Dalgakıran, üretim kültürünü dönüştürecek en önemli unsurun kalifiye eleman olduğunu belirterek, “Gerekirse dışardan beyin  hırsızlığı yapabiliriz. Almanya'nın 25 yıllık usta ellerini Türkiye'ye çekmeliyiz” dedi. Çin'in makine ihracatının 1992'de 3 milyar dolar olduğunu, bugün ise rakamın 400.8 milyar dolara ulaştığını belirten Adnan Dalgakıran, “Dikkat edin, başta Amerikalılar olmak üzere Batı, ucuza işçi diye gittikleri Çin'e teknolojiyi de götürdü. Daha önce Batı için çalışan birçok Çinli mühendis, şimdi ülkesinin ekonomisine katkı sağlıyor. Başka yolu yok. Türkiye'de yüksek katma değer üreten, sermayeyi de bir şekilde ülkeye getirmeli. İkincisi; Know-How'a sahip yabancı insanları şirketlerimize almalıyız. Bu sebeple biz bilginin getirilmesine alabildiğine yüksek destek istiyoruz. Bütün desteklerden daha önemli bu. O insanları Türkiye'de yaşamaya, Türk firmaları için çalışmaya ikna etmeliyiz. Sanayi hırsızlığı için destek istiyoruz arkadaş... Makine sektöründe 200-250 firma Almanya'da emekli olmuş nitelikli insanları şirketinde istihdam etmek için dört dönüyor. Bu konuda, beyin hırsızlığı için destek istiyoruz” diye konuştu.
Arazi fiyatları yatırımı zorlaştırıyor
En kritik problemlerini ve çözüm yollarını belirlediklerini söyleyen Dalgakıran, sektör olarak devletten gelişmiş bölgelerde arazi tahsislerinde yatırım avantajı, KOBİ'lerin yapısına uygun bir marka desteği, sektörün rekabetçiliğini artırmak üzere uzun vadeli finansman desteği istediklerini söyledi. Mesleki eğitim programlarının yeniden gözden geçirilmesini istediklerini söyleyen Dalgakıran, “İstanbul'un yakın çevresinde arazi bedellerinin metrekare birim fiyatı 600 dolarları buluyor. Yeni yatırım yapmak fabrika kurmak artık çok zorlaştı. Anadolu'ya gitmek çözüm değil. Orada da yetişmiş eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Devlet uygun kiralama yöntemleri ile fabrika kurmak isteyenlere destek vermeli” diye konuştu. Yerli makine alımında bazı düzenlemelerin yapıldığını ancak eksiklerin bulunduğunu belirten Dalgakıran, “İhale ilanı 15 gün askıda kalmalı. Adrese teslim şartlar görürsek gerekli itirazımızı yapalım” dedi. 





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...