Çalışma hayatı sil baştan

Düzenleyen:
Çalışma hayatı sil baştan

Ekonomi Haberleri

Reform paketinde ücretlileri ilgilendiren önemli değişiklikler var, çalışma hayatı sil baştan...

1 - Kıdem tazminatı için fon kurulacak
Hükümet, Eylem Planı’nda kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemeyi üç aylık takvime bağladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun yürüteceği faaliyetlere; Ekonomi, Kalkınma, Maliye bakanlıkları ile Hazine, SGK, İŞKUR ve sosyal taraflar katılacak. Önce durum tespiti ve mevzuat çalışması yapılacak. Hükümet, işçi ve işveren kesimi temsilcileriyle konu masaya yatırılacak. İlgili bütün kesimlerin görüşü alınarak adım atılacak. Hükümetin planı, bireysel esasa dayalı bir Kıdem Tazminatı Fonu oluşturularak, tazminatın birikmesi. Belirli bir süre sonunda işten çıkış sebebine bağlı olmaksızın bu tutarın işçiye ödenmesi öngörülüyor. Bu fona işveren tarafından her ay belirli oranda prim ödenecek. Kıdem Tazminatı Fonu’nda 1 yıl karşılığı 12 ile 15 gün arasında tazminat ödenmesi planlanıyor. İşçiler ise mevcut hakkının korunmasını ve 1 yıllık çalışma karşılığında 30 günlük ücreti tutarındaki ‘kıdem’in sürmesini istiyor.

2 - Asıl işi yapanlara kadro verilecek
Hükümet bir taraftan alt işverenlik ve taşeronlukla ilgili çalışmalarını da sürdürüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Eylem planında taşeron, alt işverenlik olarak geçiyor. Maliye Bakanlığımız detaylı bir çalışma, düzenleme yapacak. Asli işler ile olmayanları birbirinden ayırt eden, sınıflandıran bir çalışma olacak ve bunun sonucuna göre asli işlerde çalışanlar kamuda istihdam edilecek. 3 aylık vadede bunların tamamlanmasını öngörüyoruz” diye konuştu. Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi hakkında da bilgi veren Yılmaz; öğretmenlerin üniversite eğitimi, işe alımları, hizmet içi eğitim şartlarına kadar çok daha kapsamlı bir strateji hazırladıklarını anlattı. Genç istihdamını teşvik etmeyi öngördüklerini vurgulayan Yılmaz, “Bir gencimiz ilk defa iş başı yaptığı zaman, 1 yıl boyunca ücretini üstleneceğiz. Yine bir gencimiz girişimci olduğu zaman, 50 bin lira hibe şeklinde destek alabilecek” dedi.

3 - Arabuluculuk zorunlu olacak
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, işçi ve işveren uyuşmazlıklarında dava yolundan önce ara buluculuk yöntemine başvurmanın “zorunlu hale getirileceğini” ifade etti. Konuyla ilgili bir taslak hazırladıklarını ve bunun parlamentoya sunulacağını söyleyen Öztatar, “Hazırladığımız yasa taslağının kabulü halinde; işçi ve işveren uyuşmazlığa düştüklerinde dava yoluna başvurmadan önce ara buluculara gidecek. En az 3 hafta içinde bir araya getirilecek taraflar, anlaşma sağlayamadıkları takdirde mahkeme sürecine geçebilecek. Türkiye’de yürürlükte olan ara buluculuk yöntemi ile çoğunluğu işçi ve işveren anlaşmazlıkları olmak üzere bin 250 vaka çözüme kavuşturuldu. Mahkemede yıllarca sürebilecek davalar, ara buluculuk yöntemi ile çok daha kısa sürede, 1-2 gün ya da 1-2 hafta içinde çözülebiliyor. Zaten bu yöntemle çözülen uyuşmazlıkların yüzde 80’i işçi ve işveren uyuşmazlıkları” dedi.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...