14 Ocak'ta Erdoğan açacak

Düzenleyen:
14 Ocak'ta Erdoğan açacak

Ekonomi Haberleri

Ülke ekonomisine yılda 1.1 milyar lira katkı sağlayacak 99 HES, perşembe günü devreye alınacak. 2003'ten sonra açılan 422 adet HES, doğalgaz ithalatını yılda 11 milyar dolar azalttı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kamunun ve özel sektörün gücünü birleştirerek, HES'lerden elektrik enerjisi üretiminde büyük bir ivme yakalandığını kaydetti. Türkiye'de özel sektör tarafından yapımı tamamlanan 99 hidroelektrik santral (HES), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Ocak'ta Ankara'da gerçekleştirilecek toplu açılış töreni ile hizmete alınacak. Temiz ve yenilenebilir enerjiye yapılacak toplam 10 milyar liralık yatırımla, ülke ekonomisine yılda 1.1 milyar lira katkı sağlanacak.
Eroğlu, "Artan enerji ihtiyacını karşılamak için 26 Haziran 2003'de, Su Kullanım Hakkı Anlaşması ile üretimi özel sektöre açtık. Son 13 yılda özel sektör tarafından 422 adet HES işletmeye alındı. Bu tesislerle yılda 13 bin megavat kurulu güç ile 40 milyar kilovatsaatlik üretim kapasitesine erişildi. HES projelerinin özel sektöre açılmasıyla birlikte devletin sırtından 60 milyar dolarlık yatırım yükünü kaldırdık. Tamamlanan son 99 dev projeyi Cumhurbaşkanımızın katılımıyla halkımızın hizmetine sunacağız. Toplam 2 bin 200 megavat kurulu gücündeki bu projelerde, yılda 7.4 milyar kilovatsaat enerji üretimi gerçekleştirilecek. Özellikle elektrik üretiminin büyük kısmında hammadde olarak doğalgazın kullanıldığı düşünülürse, ürettiğimiz bu hidroelektrik enerji sayesinde doğalgaz ithalatından yılda yaklaşık 11 milyar lira tasarruf sağladık" dedi.
HES'lerin çevreye zarar vermediğini de vurgulayan Bakan Eroğlu, "Özellikle son günlerde doğalgaz üreticileri ülkeler ile yaşadığımız krizler göz önünde bulundurulursa, bu potansiyeli devreye sokmamız gerektiği bir defa daha anlaşılıyor. Enerjide dışa bağımlı bir ülke olmamız dolayısıyla HES'lerin yapılması, ülkemiz menfaati açısından bir zarurettir" şeklinde konuştu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...