Küresel ticaret 5 yıl geriye gitti

Düzenleyen:
Küresel ticaret 5 yıl geriye gitti

Ekonomi Haberleri

Küresel ticaretin neredeyse 5 yıl önceki seviyesine döndüğünü kaydeden TİM Başkanı, “Türkiye dünyadaki pek çok ülkeden iyi performans gösterdi” dedi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2015’in küresel ticaret açısından oldukça zorlu bir yıl olmasına karşın, Türkiye’nin Dünya AB ve Petrol İhracatçısı ülkelerdeki payının zirveye ulaştığını kaydetti. Küresel ticarette son verilere göre yüzde 11.1 daralma meydana geldiğini ifade eden Büyükekşi şunları söyledi: “Öyle ki; ticaret neredeyse 5 yıl geriye dönüp 2010'daki düzeyine indi. 2010 yılında dünya ticaret hacmi 15.2 trilyon dolar seviyesinde iken, 2015'te 16.5 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyordu. 2014 yılında ise bu rakam 18.1 trilyon dolardı. Türkiye olarak bizim ihracatımız da düşen emtia fiyatları, değer kazanan ABD doları ve çevre ülkelerdeki sorunlar nedeniyle 2015 yılında yaklaşık 144 milyar dolara indi. Bu yaklaşık yüzde 9’luk bir gerileme anlamına geliyor. Yani dünyadaki pek çok ülkeden daha iyi bir performans gösterdik. Bu dünya ihracatındaki payımızın arttığı anlamına geliyor.”
Orta Vadeli Program’da Türkiye’nin 2015’i 722 milyar dolar GSYİH ile tamamladığının tahmin edildiğini kaydeden Büyükekşi, “Bu durumda ihracatın GSYİH’deki payı yüzde 20 seviyesine çıkmış olacak. Yüzde 20 şu ana kadar hiç görülmeyen bir düzey. Dolayısı ile mal ihracatımızın ilk kez ekonomimizin beşte birini oluşturduğunu söyleyebiliriz. 2000’li yıllarda ihracatımızdaki ciddi artışa rağmen GSYİH’ye oran olarak incelendiğinde yüzde 15-16 civarında süregiden bir seyir vardı. 2012’den itibaren ciddi bir sıçrama gördük. 2015’te ise ilk kez yüzde 20’ye ulaşmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...