Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar artık çalışamayacak

Düzenleyen:
Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar artık çalışamayacak

Ekonomi Haberleri

İNŞAAT, otomotiv, enerji ve metal sektörleri bünyesindeki 40 meslek dalında 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' olmayanların, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacağı uyarısında bulunuldu.

Nevşehir Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda İŞ-KUR ve Esnaf ve Sanatk?rlar Odaları Birliği tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca belirlenen, tehlikeli ve çok tehlikeli meslek kapsamında zorunlu hale getirilen "Mesleki Yeterlilik Belgesi" ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya; Vali Yardımcısı Ahmet Soley, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Ali Yıkarbaba, İŞ-Kur Nevşehir İl Müdürü İlhan Temel, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsmail Ördü, işveren ve işyeri temsilcileri ile kamu kurumları yetkilileri katıldı.
 
İŞ-Kur Nevşehir İl Müdürü İlhan Temel, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile birlikte yaptıkları organizasyonun Nevşehir’e faydalı olacağına inandığını belirterek, katılanlara teşekkür etti. Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsmail Ördü ise, İl İstihdam Kurulu toplantısında alınan karar gereği İŞ-Kur ile birlikte bilgilendirme toplantısını düzenlediklerini ifade etti.
 
40 MESLEKTE BELGE ZORUNLULUĞU
 
Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 5544 sayılı kanunla 2006 yılında kurulan Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı’na bağlı bir kamu kuruluşu olduğunu belirtti.
 
Ordukaya, " Kamu kuruluşu olmasının yanında Mesleki Yeterlilik Kurumu Genel Kurulu’nda sivil toplum kuruluşları ile işçi ve işveren sendikaları temsilcileri ve ilgili Bakanlıkların yetkilileri de yer alıyor. Genel Kurul her 3 yılda bir toplanarak Yönetim Kurulu’nu seçiyor. Yönetim Kurulu’nda Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK temsilcisi olmak zorundadır. Diğer 3 temsilci ise işçi ve işveren sendikaları ve sivil toplum kuruluşları temsilcisinden oluşuyor" dedi. 
 
Tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamındaki 40 meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Ordukaya, lisans, meslek lisesi, meslek yüksekokulu diploması ve mesleki eğitim merkezinden alınmış diplomalar dışındaki tüm belgelerin geçerliliğini kaybettiğini söyledi.
 
Ülkemizde tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde 6 milyon 700 bin kişinin çalıştığını açıklayan Ordukaya, iş kazalarının yüzde 2’sinin kaçınılmaz, yüzde 10’unun kişiye bağlı olmadan çevresel etkiler gibi tehlikeli durumlarda, yüzde 88’inin ise tamamen insanların tehlikeli davranışlardan kaynaklandığını belirtti. Ordukaya, bu yüzde 88’i belgeli ve nitelikli insanlar yetiştirerek azaltabileceklerini, ama iş kazalarının kesinlikle sıfıra indirilemeyeceğini, kabul edilebilir sınırlara çekmek için çalıştıklarını ifade etti.
 
HER BİR ÇALIŞAN İÇİN 500 TL CEZA
 
Sınav ve belgelendirme merkezi olarak 41 kuruluşun görevlendirildiğini belirten Ordukaya, bugüne kadar 34 bin civarında kişiye belge verildiğini açıkladı.
 
Ordukaya, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren belgesi olmadan çalıştırılması halinde her bir çalışan için 500 lira para cezası ödeneceği uyarısında da bulundu.
 
MYK Daire Başkanı Mehmet Ordukaya, kurum tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücretlerinin tamamının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağını bildirdi.
 
BELGE ŞARTI GETİRİLEN 40 MESLEK DALI
 
Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacağı meslek dalları arasında, "Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı" yer alıyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...