İhracat 14 ay sonra artışa geçti

Düzenleyen:
İhracat 14 ay sonra artışa geçti

Ekonomi Haberleri

Şubat ayında ihracat yüzde 3.1 yükselişle 10 milyar 790 milyon doları buldu. Artışta şubat ayının 29 çekmesi etkili oldu. Eğer şubat ayı 29 değil de 28 gün olsaydı yüzde bir azalacaktı

İhracat şubat ayında kötü gidişata dur dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracat 14 ayın ardından ilk defa artış göstererek yüzde 3.1 yükselişle 10 milyar 790 milyon dolar oldu. Yılın ilk iki ayında ihracatta yüzde 16.9 kayıpla 20 milyar 387 milyon dolara ulaşılırken, son 12 ayda gerileme yüzde 10.8 düşüş ile 139 milyar 735 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörel bazda ise, şubat ayında en fazla ihracatı 1 milyar 986 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Bunu 1 milyar 425 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar milyar 145 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri izledi. Şubat ayında en fazla ihracat artışını yüzde 41.4 ile Savunma ve Havacılık Sanayi sektörü yakalarken, bunu yüzde 24.3 yükselişle Süs Bitkileri ve Mumülleri sektörü izledi.
EĞER ŞUBAT 29 GÜN OLMASAYDI...
İhracat rakamlarıyla moral bulduklarını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, artışta bu yıl şubat ayının 29 çekmesinin etkili olduğunu ifade etti. Büyükekşi, "Bir günde fazladan 350-400 milyon dolar ihracat yapıldı. Şubatta 1 gün fazlalık olmasaydı belki ihracat hiç artış göstermeyebilirdi veya yüzde 1 düşebilirdi" dedi. İhracatta kilogram bazında yüzde 26'lık bir artış olduğuna da dikkati çeken Büyükekşi, "Dolar, avro paritesinin geçen sene Türkiye'nin ihracatına yaklaşık 12.5 milyar dolar olumsuz etkisi oldu. Bunun baz etkisi de şubat ayına düşen rakam 128 milyon dolar. Geçen sene bazı aylarda 1 milyar dolar olumsuz etki yapıyordu. Baz etkisi şu anda gittikçe azalıyor. Daha sonraki aylarda daha da azalacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu. 
İHRACATÇI İRAN'A ÜS KURACAK
Özellikle Avrupa Birliği'ne yapılan ihracatta dolar bazında artış olduğunu dile getiren Büyükekşi şunları kaydetti: "Dolar bazında iki bölgede düşüşümüz var; Kuzey Amerika ve Orta Doğu. Birinde yüzde 8, birinde yüzde 3. İhracatçılar olarak Avrupa Birliği'nde toplam ihracatın yüzde 50'ye gelmesini bekliyoruz.  Türkiye'nin Almanya, İtalya ve Fransa'ya ihracatında önemli artışlar var. Buralarda iyileşme görünüyor. İhracatımızı nerelere kaydıracağız? Başta İran. İran'da 4 bin metrekarelik büyük ve güzel bir binayı Türkiye Ticaret Merkezi olarak açacağız. Afrika ihracatımızda da önemli artışımız var. Bundan sonra bizim yeni pazarlarımız Uzakdoğu, Afrika, İran, Kuzey ve Güney Amerika olacak. Yeni pazarlara açılacak yeni ihracat imkanlarını geliştirmek için biz de son hızla yolumuza devam ediyoruz." 

Ukrayna ve Mısır’a ihracat arttı 

¥ En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve Fransa şeklinde sıralandı. Almanya'ya ihracat yüzde 13.1 artışla 1 milyar 145,7 milyon dolar, İtalya'ya ihracat yüzde 15.7 yükselişle 589,6 milyon dolar ve Fransa'ya ihracat yüzde 12 büyümeyle 512,8 milyon dolar oldu. 
¥ Şubatta en yüksek ihracat artışı yüzde 46.8'le Ukrayna'da, yüzde 46.7'yle Mısır'da ve yüzde 39.9'la Yunanistan'da yaşandı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...