HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

İşsizliğe dörtlü kıskaç

Düzenleyen: /
İşsizliğe  dörtlü kıskaç
İşsizlik , Haber

Ekonomi Haberleri

Suriyeliler ve ev hanımlarının istihdam piyasasına daha fazla girmesi, Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası ihracat ve turizm sektörünün istihdama yeterince katkı sağlayamaması işsizlik oranlarını yeniden çift haneye yükseltti

Ekonomi Servisi
İşsizlik oranı 2015 yılında bir önceki yıla göre 0.4 puanlık artışla yüzde 10.3'e çıkarak, 4 yıl aradan sonra yeniden çift haneye yükseldi. İşsizlerin sayısı da bir önceki yıla göre 204 bin kişi artarak 3 milyon 57 bin kişi olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, 2015 yılında tarım dışı işsizlik oranı 0.4 puanlık artışla yüzde 12.4'e çıkarken, işgücüne katılma oranı yüzde 50.5'ten yüzde 51.3'e yükseldi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise bir önceki yıla göre 0.6 puanlık artışla yüzde 18.5 düzeyine ulaştı. 
İşsizlikteki bu artışta Suriyelilerin etkisi oldu. Türkiye'de 10 bine yakın Suriyeli kayıt altında çalışırken, kayıt dışı çalışanların oranının bunun çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra istatistiklere konu olmayan ev kadınlarının daha fazla çalışma hayıtına dahil olması istihdama negatif etki yaptı. Erkeklerde işgücüne katılma oranı 0.3 puanlık artışla yüzde 71.6 olurken kadınlarda istihdam piyasasına katılım oranı 1.2 puanlık artışla yüzde 31.5 olarak gerçekleşti. İstihdamın çift haneli yükselmesinde diğer iki önemli etken ise ihracat ve turizm sektöründeki gelişmeler oldu. Dünya ekonomisinde bir türlü aşılamayan büyüme problemi ihracat sektörüne olumsuz etki edince yeterince istihdam sağlanamadı. Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası Rus turistleri kaybeden Antalya da kendinden beklenen istihdamı gerçekleştiremedi. 
EN FAZLA İŞSİZLİK GÜNEYDOĞU’DA 
Verilere göre işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 24.8 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt olurken, onu yüzde 17.5 ile Şanlıurfa, Diyarbakır takip etti. İşsizlik oranının en düşük olduğu bölge ise yüzde 3.9 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu. En yüksek istihdam oranı yüzde 53.2 ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli'de gerçekleşti. Bunu yüzde 52 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan izledi. En düşük istihdam oranı ise yüzde 28.7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt'te oldu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...