Savunmada son nokta insansız savaş uçağı

Düzenleyen:
Savunmada son nokta insansız savaş uçağı

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin de 16 milyar dolarla dahil olduğu F-35 projesi, "insanlı son savaş uçağı" olmasıyla da dikkat çekiyor. Bundan sonraki savaş uçakları, pilotsuz havalanacak, uzaktan kumanda edilecek

Türkiye son yıllarda savunma sanayiinde de büyük projelerin ana ortağı oluyor. Bunlardan birisi, 9 ülke ile yürütülen ve Türkiye'ye maliyeti 16 milyar dolar olan F-35 savaş uçağı projesi... Millî Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü, görünmezlik özelliği olan F-35 uçaklarının üretiminde Türkiye'nin yüzde 3.3 pay ile yer aldığını belirterek, "Yaklaşık 3 bin uçak üretilecek, Türkiye de 116 uçak alacak. ABD ise burada 2 bin 400 uçağa sahip olacak" dedi. Projeyle F-35 uçaklarının, F-16 uçaklarından sonra ülke envanterine gireceğini ifade eden Özlü, şöyle devam etti: "F-16 uçakları uzun süre önce envantere girdi. Bu uçaklar kısmen modernizasyona tabi tutuldu ama gelecek on yıllarda ömürlerini tamamlayacak. F-35 uçaklarının en büyük özelliği, görünmezlik. Radarlara karşı yakalanma riski en az olan uçaklardır. Dünyanın en modern savaş uçağı diyebileceğimiz uçaklardır. Türkiye, 9 ülke ile birlikte bu projeye katıldı. Türkiye TAİ'de, ön orta kompozit gövdeyi üretecek. ASELSAN'ın da iş payı var. Türkiye, yaklaşık 8 milyar dolarlık iş payı aldı. Yani verdiği paranın yarısını iş olarak alacak. F-35 uçakları, insanlı son savaş uçağı olacak. Bundan sonraki savaş uçaklarının insansız olması hedefleniyor."
Özlü, Türkiye'nin savunma harcamaları bakımından dünyada 15. ülke konumunda olduğunu ama ilk 10'u zorladığını da dile getirdi. Türkiye'nin terörle mücadele ederken, savunma sanayii alanında ürettiği teçhizat ve ekipmanları kullandığını ifade eden Özlü; en çok, tamamen yerli üretim olan Kirpi araçları ve Jammerlerin kullanıldığını belirtti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...