Ortak ticaret merkezi ile dünyaya açılacağız

Düzenleyen:
Ortak ticaret merkezi ile dünyaya açılacağız

Ekonomi Haberleri

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında, temelleri daha önce atılan 'ortak ticaret merkezi' projesi hayata geçiyor. Kurulacak merkezde iki ülkenin ürünleri vergi indirimine tabi tutulacak...

Daha fazla ülkeye hitap etmek isteyen Türkiye ve Suudi Arabistan, 'serbest bölge' benzeri ticaret merkezi için anlaşmaya vardı. Bu merkezlerde, öncelikle iki ülke arasındaki ticaret hacmi artırılacak. Uzun vadede ise iki ülkenin ürünleri, ticaret merkezleri aracılığıyla Türkiye üzerinden Avrupa'ya, Suudi Arabistan üzerinden Orta Doğu ülkelerine satılabilecek. Geçtiğimiz yıl nisan ve haziran aylarında gazetemizde yayınlanan iki haberde de görüleceği üzere, çalışmalar uzun süredir devam ediyordu.
Konu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz Al Suud'un heyetinde yer alan Ticaret ve Sanayi Bakanı Tevfik bin Fevzan er-Rebia ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci görüşmesinde gündeme geldi. İki bakan, ortak ticaret merkezleri ile ticaretin geliştirilmesine yönelik her türlü girişime açık olduklarını ifade etti. Özellikle kaliteli ticareti tesis etmeyi, sahte ve taklit eşyanın satışıyla mücadeleyi, iki ülke arasındaki ticaretin mümkün olduğu kadar kolaylaştırılmasını önemsediklerini vurgulayan er-Rebia, "Ticaret merkezlerinin açılması gerçekten ticaretin geliştirilmesi ve teşvik edilmesi açısından iyi bir fırsat, iyi potansiyel teşkil edebilir" dedi.

Önce detaylı analiz, sonra 3. ülkeye satış

Bakan er-Rebia, ticaret merkezlerine ilişkin detaylı bir analizle bu konuya yönelik çalışmaların yapılabileceğini bildirdi. Görüşmenin ardından verilen bilgiye göre, kurulması planlanan ticaret merkezleri, serbest bölgelerden farklı bir yapıya sahip olacak. İki ülkenin ürünleri, söz konusu ticaret merkezlerinde bazı vergisel avantajlarla satışa sunulacak. Uzun vadede ise iki ülkenin ürünleri, ticaret merkezleri aracılığıyla Türkiye üzerinden Avrupa'ya, Suudi Arabistan üzerinden de Orta Doğu ülkelerine satılabilecek. Söz konusu merkezlere yönelik teknik çalışmanın iki ülke yetkililerince önümüzdeki günlerde başlatılması bekleniyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...