Türk Patent Enstitüsü küresel otorite oluyor

Düzenleyen:
Türk Patent Enstitüsü küresel otorite oluyor

Ekonomi Haberleri

Türkiye, uluslararası alanda patent otoritesi olmak için harekete geçti.

Osman ÇOBANOĞLU

Türkiye Patent Enstitüsü’nü (TPE), araştırma ve inceleme konusunda uluslararası otorite haline getirmek için, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı’na başvuru yapıldığı öğrenildi. Bu yılın sonuna kadar olumlu geri dönüş alınması bekleniyor. Söz konusu teşkilattan bu yetkinin alınmasıyla artık Türk veya yabancı herhangi bir firma ve girişimci, her ülkede patent almak zorunda olmayacak. Türkiye’de alınan patent, neredeyse bütün dünyada geçerli olacak. Hâlihazırda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Meclis'e sevk edilen ve geçtiğimiz hafta komisyonda görüşülmeye başlanan yeni Patent Kanunu Tasarısı, 5 Mayıs’ta görüşülmeye devam edilecek.

2002’den bu yana birçok alanda yaşanan değişim patent dünyasına da yansıdı. On dört yıl önceye kıyasla bugün patent başvuru sayısının 13 kat arttığı belirtiliyor. Tescillenen patent sayısı ise 23 kat arttı. Sadece 2015 yılında 5 bin 500’ün üzerinde yerli patent başvurusu yapılmış, 2014 yılına göre başvurular yüzde 13 artmıştı. 2016’nın ilk 3 aylık dönemine bakıldığında ise yerli patent başvuru sayısının yüzde 23 arttığı ifade ediliyor. Türkiye 2011 yılından bu yana Avrupa’da en fazla marka başvurusu yapılan ülke olma konumunu sürdürüyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...