Süleyman Soylu: En geç esnaf emekli oluyor

Düzenleyen:
Süleyman Soylu: En geç esnaf  emekli oluyor

Ekonomi Haberleri

Bakan Süleyman Soylu, Türkiye’de kendi hesabına çalışanların ortalama emeklilik yaşının 59 olduğunu söyledi

Oğuzhan Şahin ANKARA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, emeklilik yaşının değiştirilmesi veya yaş dışındaki koşulları sağlayan sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesine yönelik herhangi bir çalışma bulunmadığını açıkladı. Soylu, “Yaş ile ilgili düzenleme, kurumun aktüeryal dengesini olumsuz etkileyecek ve hazine transferlerinin artmasına sebep olacaktır” ifadesini kullandı. Bakan Soylu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, emeklilerle ilgili soru önergesini cevaplarken, şu değerlendirmeleri yaptı:
“2014 yılı içerisinde; “hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar” kapsamında emekli olanların ortalama yaşı 51, “Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar” kapsamında emekli olanların ortalama yaşı 59, “Kamu idarelerinde sigortalılardan emekliye ayrılanların ortala yaşı 53 olarak gerçekleşmiştir. Her ne kadar emeklilik yaşı günümüz için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş olsa da yıl içinde emekli olanların ortalama yaşı kademeli geçiş gereği bu seviyelerde gerçekleşmemektedir.”
ÇALIŞANLAR, EMEKLİYİ FİNANSE EDİYOR
Sosyal güvenlik sisteminin finansmanına ilişkin de önemli bilgiler veren Bakan Soylu, cari dönemde çalışanlardan alınan primlerin, aynı dönemde aylık ve gelir alanlara ödendiğini belirtti. Devletin hem sisteme doğrudan katkı yaptığını hem de açıkları kapattığını vurgulayan Soylu, dengenin sağlanmasındaki aktif-pasif oranının önemine işaret ederek, “Bir çalışan sigortalının kaç emekliyi finanse ettiğinin göstergesi olan aktif-pasif oranı; ülkemizde 2015 yılında 1.94 olarak gerçekleşmiştir. Aktif-pasif oranı, emeklilik yaşından doğrudan etkilenen bir parametredir” değerlendirmesini yaptı.

PROMOSYONDA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Bakan Soylu, yaklaşık 11.5 milyon emekli ve hak sahibine protokol imzalanan 23 banka ve PTT şubeleri aracılığıyla aylıklarının ödendiğini belirtirken, “Emekli ve hak sahiplerine promosyon ödenmesine ilişkin olarak bankalar ile görüşmeler devam etmektedir” ifadesini kullandı. 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...