Dünyadan dev övgü

Düzenleyen:
Dünyadan dev övgü

Ekonomi Haberleri

Ulaştırma alanındaki dev projeleri öven Dünya Bankası, “Türkiye, geçen yıl 44.7 milyar dolarlık rekor tutara sahip 7 projenin finansal olarak kapanışıyla çıta yükseltti” dedi

Türkiye’nin ulaştırma sektöründe attığı adımlar Dünya Bankası tarafından övüldü. Bankadan Altyapı Projelerine Özel Sektör Katılımına ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye'nin 2015 yılında 44.7 milyar dolarlık rekor bir tutara sahip 7 projenin finansal olarak kapanışıyla çıta yükselttiği ifade edildi. Ulaştırma sektöründeki iki mega anlaşmayla da küresel yatırımın yüzde 40'ının absorbe edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bunlar, İstanbul'un 35.6 milyar dolar bedelli üçüncü havalimanı (devlete ödenecek 29.1 milyar dolarlık imtiyaz ücreti dahil olmak üzere) ve 6.4 milyar dolarlık Gebze-İzmir Otoyolu. Bununla birlikte, küresel yatırım 2015 yılında bir önceki yılla karşılaştırıldığında büyük ölçüde değişmedi ve 111.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Güneş enerjisi yatırımları, son beş yılın ortalamasını yüzde 72 oranında geçerken, yenilenebilir enerji yatırımları özel sektör katılımlı yatırımların neredeyse üçte ikisini oluşturdu.”
EN ÇOK ULAŞTIRMAYA
Güneş enerjisi alanındaki özel sektör altyapı yatırımlarının 9.4 milyar dolara yükselmesiyle birlikte, yenilenebilir enerji yatırımlarının da geçen yıl öne çıktığına işaret edilen açıklamada, genel olarak yenilenebilir enerjinin küresel yatırımların yüzde 63'ünü oluşturduğu ve rüzgar, hidro ve jeotermal enerji kaynaklarının giderek daha fazla benimsendiği kaydedildi. Ulaştırma sektörünün 69.9 milyar dolarla en fazla taahhüdü aldığı, bunu yüzde 34 ile enerji ve yüzde 4 ile su sektörünün takip ettiği belirtilen açıklamada, geçen yıl 300 proje arasında, enerji sektörünün 205 ile en fazla projeye sahip olduğu ve bunu 55 proje ile ulaştırma, 40 proje ile su ve kanalizasyon sektörlerinin takip ettiği bildirildi.
Son dört yıldır proje büyüklüklerinin arttığına dikkat çekilen açıklamada, “Ortalama proje büyüklüğü 2015 yılında 419.3 milyon dolarla şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaşırken, bu durum proje sponsorlarının ve kreditörlerin küçük ekonomilerde daha büyük projeleri finanse etmeleriyle birlikte piyasa güveninde bir artış olduğunu göstermektedir. Aslında 2015 yılına mega anlaşmalar damgasını vurmuştur ve rekor sayıdaki 40 proje 500 milyon doları aşmıştır” ifadelerine yer verildi.

Sofuoğlu Körfez’de rekor kıracak

Dünya Supersport Şampiyonası'nda yarışan Kenan Sofuoğlu, Japon markası Kawasaki'nin gönderdiği, modifiye edilmiş Ninja H2R model motosikletle saatte “400 kilometre hız” rekoru denemesine yönelik çalışmaları sürdürdüğünü söyledi. Daha önce trafiğe kapalı alanda saatte 396 kilometre hıza ulaştığını ve bunu 400'e çıkarmayı hedeflediğini anlatan Sofuoğlu, rekoru Osman Gazi Köprüsü'nün açılışında deneyeceğini, projesini Cumhurbaşkanı’nın da desteklediğini ifade etti. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...