Bankalar 1 yılda 4 bin kişi ile yollarını ayırdı

Düzenleyen:
Bankalar 1 yılda 4 bin kişi ile yollarını ayırdı

Ekonomi Haberleri

'Mobil'in gelişmesi, özkaynak kârlılığının düşmesi, BDDK'nın tedbirleri gibi sebeplerle bankacılık sektörü istihdamda ve şubeleşmede frene bastı

Azalan özkaynak karlılığı, kredi büyümesindeki yavaşlama, teknolojik gelişmeler ve jeopolitik riskler sebebiyle bankalar, istihdam ve şubeleşme politikalarında değişikliğe gitti. Özellikle sıkı regülasyonlar ve kâr baskısı sebebiyle bankaların özkaynak getirisi son yıllarda düştü. Sektörde sermaye maliyeti yüzde 15 düzeyinde olmasına rağmen, ortalama sermaye getirisi yüzde 10 civarında bulunuyor. Ücret ve komisyon iadelerinin son yıllarda artması bankacılık sektöründe kârların düşmesinde etkili olurken; sektör sadece geçen yıl 2 milyar TL'ye yakın iade ödedi. Takipteki alacakların dönüşünde yaşanan sıkıntıların da bankaların kredi iştahını azalttığı ve sektörün kârlılığı üzerinde bir miktar baskı yaptığı belirtiliyor. BDDK'nın aldığı tedbirler ve taksit sınırlandırması, kredi büyümesini yüzde 20'nin altına çekti. Bu durum bir taraftan rekabeti artırırken diğer taraftan da sektörde kâr marjlarının azalmasına sebep oldu.
ŞUBE BAŞINA 45 BİN TL!
Bankaların şube açılışlarında ödemesi gereken faaliyet harçlarının (her yıl ve her şube için) ortalama 45 bin lirayı bulması da şube sayısının azalmasına yol açtı. Kurumların, ticari segmente yönelmeleri, şube birleştirmelerini beraberinde getirdi. Bu arada, mobil başta olmak üzere teknolojinin bankacılık sektöründe etkin bir şekilde kullanılması, bankaların operasyon maliyetlerini düşürdü. Bu durum, çalışan sayısını azaltıyor. Öte yandan, son bir yıldır Doğu ve Güneydoğu'da terör olayları sebebiyle bazı bankalar oralardaki şube sayısını azalttı. Bütün bu olumsuzluklar sebebiyle bankalar, Mart 2015-Mart 2016 döneminde 4 bin 14 kişi ile yollarını ayırdı. 3 bin 156 yeni kişiye istihdam sağladı. Söz konusu dönemde bin 164 kişi ile en fazla işe alımı Ziraat Bankası yaptı. Onu 560 kişilik yeni alımla İş Bankası, 427 alımla Garanti Bankası izledi. Akbank 990 kişi, ING Bank 816 kişi ve HSBC 739 kişiyle yollarını ayırdı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...