Dünyanın ilk akıllı köyü kuruluyor

Düzenleyen:
Dünyanın ilk akıllı  köyü kuruluyor

Ekonomi Haberleri

Aydın’ın Kasaplar köyünde 298 dönüm alan üzerinde kurulacak olan akıllı köy ile çiftçilerin yıllık gelirinde 40 bin TL artış hedefleniyor

Ömer Temür İSTANBUL 
Vodafone, TABİT ortaklığı ve üniversitelerin desteğiyle dünyanın ilk akıllı köyünü Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Kasaplar köyünde kuruyor. Vodafone'un 10 yılda yaklaşık 23 milyon TL’lik yatırım yapacağı projeyle çiftçilerin yıllık gelirinde en az 40 bin liralık artış bekleniyor. 298 dönüm alan üzerine kurulacak olan Vodafone Akıllı Köy’ün Türkiye'deki 38 bin köyün yanı sıra bir çok ülke için de model oluşturacağını belirten Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, “İş ortağımız TABİT ile birlikte 2009 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın himayesinde Vodafone Çiftçi Kulübü’nü hayata geçirdik. Bugün itibariyle 6 Vodafone ülkesinde daha kullanılan bu programla dünyada 3 milyon, Türkiye'de 1.4 milyon çiftçiye ulaştık. Şimdi de sadece Türkiye’nin değil dünyanın uçtan uca dijital teknolojilerle donatılmış ilk akıllı köyünü Aydın’da kuruyoruz. Yaklaşık 23 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilecek Vodafone Akıllı Köy’e stratejik ortak olarak destek veriyoruz. Proje köyden kente gücün azalmasına da katkı sağlayacak ve çiftçilik tekrar tercih edilebilir bir meslek haline gelecek" dedi. 
Vodafone Akıllı Köy’de ilk iş olarak dijital altyapı kuracaklarını ifade eden Öğüt, şunları kaydetti: “4.5G ile çiftçilerimizin her an her yerde dijital dünyaya kesintisiz ve yüksek hızla bağlanabilmesini sağlayacağız. İkinci yapacağımız iş, akıllı uygulamaları hayata geçirmek olacak. Bu kapsamda, çözüm ortaklarımızla geliştireceğimiz akıllı tarım uygulamaları ile yüksek verimlilik sağlayacağız. Akıllı ev çözümleri ile çiftçimizin hayatını kolaylaştıracağız. Akıllı cihazlar ile de bilgiye anında erişim sağlayacağız. Diğer yandan, Türkiye Vodafone Vakfı ile birlikte Vodafone Akıllı Köy’ün sosyal gelişimine de destek olacağız. Buna göre, kırsal alana yönelik mesleki eğitimler vereceğiz ve ‘Vodafone Önce Kadın’ vizyonumuz doğrultusunda Kadın Teknoloji Eğitim Merkezi kuracağız. Kadın Teknoloji Eğitim Merkezi ile köydeki tüm kadınlarımız teknolojik okuryazarlığa erişecek. Ayrıca, çocuklara kodlama eğitimi vereceğiz. Bu çocuklar, ileride tarım teknolojisine yönelik kendi kodlarını yazabilecekler.” TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın da akıllı köy uygulamasının domino etkisiyle yayılmasını hedeflediklerini belirterek, "Akıllı köyle birlikte kadınlar sosyal hayata daha fazla katılabilecek" ifadelerini kullandı. 

Maliyetler düşecek verimlilik artacak 

Vodafone Akıllı Köy’de 2 yılda verimlilik artışının gözlenmesi, 4 yılda ise sürdürülebilir bir yapının oluşması hedefleniyor. Proje kapsamında tarım ve hayvancılık faaliyetleri otomasyon sistemleri ve ölçümler mobil cihazlar üzerinden yönetilecek ve nitelikli veri tek merkezde toplanacak. Vodafone Akıllı Köy’de sulama otomasyonu, sera otomasyonu, gübre yönetim otomasyonu, kümes otomasyonu, don otomasyonu, süt otomasyonu, arıcılık otomasyonu, pedometre, erken uyarı sistemi gibi Nesnelerin İnterneti uygulamaları ile çiftçilerin hayatı önemli ölçüde kolaylaştırılacak. 
Böylece bitkisel üretim maliyetlerinde yüzde 20, hayvancılık maliyetlerinde yüzde 22, sulamada yüzde 20 tasarrufun yanı sıra hayvancılıkta yüzde 30 gelir artışı, toplam üretimde ise yüzde 10’luk artış öngörülüyor. Ayrıca projeyle yanlış ilaçlama ve gübrelemeden oluşan toprak ve su kirliliğinin de önüne geçilecek. 

Herkese açık olacak 

Akılıl köyde çiftçiler, çocuklar, gençler ve kadınlar için Yetişkin Çiftçi Eğitim Programı, Mesleki Deneyim Paylaşım Kampı, Genç ve Çocuk Çiftçiler Kampı, Doğa ve Doğal Yaşam Kampı ve Tarım Teknolojileri Zirvesi gibi etkinlikler düzenlenecek. Vodafone Akıllı Köy, yurt içi ve yurt dışından çiftçi, öğrenci ve ailelerin de ziyaretine açık olacak. 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...