Zeynekçi: 'Kilosu 2 dolarlık ihracat ile 500 milyar $ gelmez'

Düzenleyen:
Zeynekçi: 'Kilosu 2 dolarlık ihracat  ile 500 milyar $ gelmez'

Ekonomi Haberleri

Ekonomi Bakanı, “Türkiye’nin kilogram başına ihracat değeri 1.6 dolar düzeyinde. Bunu 2.5 dolar seviyesine getirmediğimiz sürece, 25 bin dolarlık millî gelir hayal” dedi

Osman Çobanoğlu ANKARA
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’de 14 yıl önce Ar-Ge’nin millî gelirden aldığı payın yüzde 0.5’in altında seyrettiğini, bugün ise bu oranın yüzde 1’ler seviyesine geldiğini ifade etti. Söz konusu payın Kore için yüzde 2.5, Japonya ve Almanya için yüzde 3’ler seviyesinde olduğunun altını çizen Zeybekci; toplam ihracat içinde yüksek teknolojili ürünlerin payının yüzde 4’ler seviyesinde olduğunu dile getirdi. Zeybekci; Kore, Almanya ve Japonya gibi ülkelerde bu oranın ise yüzde 20-30’ların üzerinde seyrettiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde, “5. Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi” düzenlendi.
TEKNOLOJİSİZ OLMAZ
Burada konuşan Zeybekci, “Türkiye’nin bugün itibarıyla kilogram başına ihracat değeri 1.6 dolar düzeyinde. Ortalama ihracattaki kilogram fiyatımızı, 2.5 dolar seviyesine getirmediğimiz sürece, bu ülkenin taşını, toprağını, nesi var nesi yoksa satsak bile 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize, 25 bin dolarlık millî gelir seviyesine yürümemiz son derece zor. Üretimin, sanayinin, ekonominin içindeki teknolojik ürünlerin payının artırılması şart” dedi.
ÖZEL SEKTÖR YAPACAK
Türkiye’nin ürünün markasını, dizaynını tamamen kendisinin yaptığı ve tüketim alışkanlıklarını yine kendisinin belirlediği bir ülke konumuna gelmesi gerektiğini ifade eden Zeybekci, “Bu ülkede her ne yapılacaksa özel sektör eliyle yapılacak. Devlet bürokrasisi içinde, 08.30-17.30 mesai anlayışıyla bu sevda yürümez. Hükümet olarak ihracata yönelik önemli destek ve teşvikler sağladık. Ar-Ge’yi ve yurt dışında markalaşmayı da ciddi anlamda destekledik. Türkiye olarak kendi devlerimizi, markalarımızı, teknolojilerimizi, tasarımlarımızı oluşturmak zorundayız” diye konuştu.
2017’DE TELAFİ EDECEĞİZ
Zeybekci, 2016 yılı büyüme beklentilerine ilişkin soru üzerine turizm, tarım ve ihracatta yaşanan bazı gelişmeler ile çevre ülkelerde yaşananların yanı sıra Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin etkisiyle Türkiye’de çekingenlik dönemi yaşandığını söyledi. Bunun da ekonomi üzerinde etkilerinin görüldüğünü anlatan Zeybekci, şu değerlendirmede bulundu: “Yılın son çeyreğinde gerek iç tüketim, gerekse ihracatın büyümeye vereceği destekler, gerekse turizmdeki düzelmelerle, yeterli olmasa da belirli bir ivme kazanacağımızı düşünüyoruz. 2016’da Orta Vadeli Program’dan biraz aşağıda kalma ihtimalimiz var. 2017’de telafi edeceğimizi düşünüyorum.”

Ar-Ge şampiyonlarına ödül

Beşinci Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi’nde; Bakan Nihat Zeybekci ve Bakan Faruk Özlü, çeşitli kategorilerde ödülleri sahiplerine verdi. En başarılı Ar-Ge merkezlerinde birincilik ödülünü Arçelik adına Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, ikincilik ödülünü Vestel adına Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, üçüncülük ödülünü Kordsa Global Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper aldı. Sektörel olarak da gıda alanında Elvan Gıda; bankacılık ve finansta Kuveyt Türk; bilgisayar ve iletişim hizmetlerinde Airties; cam ve seramikte Eczacıbaşı Yapı; dayanıklı tüketim malları alanında Arçelik, elektronik sektöründe Vestel, iklimlendirmede Bosch, kimyada DYO Boya, otomotivde Tofaş, savunma ve havacılık alanında Aselsan ödüle layık görüldü.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...