HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Bakan Yılmaz: Çıraklık eğitimi zorunlu orta öğretim kapsamına alınacak

Düzenleyen: /
Bakan Yılmaz: Çıraklık eğitimi zorunlu orta öğretim kapsamına alınacak
Milli Eğitim Bakanı, Çıraklık Eğitimi, Haber

Ekonomi Haberleri

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Çıraklık eğitimi zorunlu orta öğretim kapsamına alınacak. İşletmelerde beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitimlere katılan öğrencilere ve çıraklara işletmelerce ödenen net asgari ücretin yüzde 30'unu devlet karşılayacak" dedi.

Milli eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Crystal Admiral Resort Otel'de, düzenlenen 'Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği' temalı 2'nci Eğitim Kongresi'ne katıldı. Bakan İsmet Yılmaz bilimsel gelişmeleri takip etmekte güçlük çekilen, kıyasıya rekabetin yaşandığı bir dönemde, ülkenin ayağına çelme takılmaya çalışıldığını belirterek, çağı ile rekabet eden, ürettiğini ihraç eden bir Türkiye istediklerini söyledi. 

Bunun yolunun nitelikli mesleki eğitimden geçtiğini dile getiren Yılmaz, "Eğitimi çağın ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırarak teknolojiyi eğitim sisteminde zamanında uygulamak gerekiyor. Yeni bir reform, yeni bir değişiklik demektir. Her gün yeni bir şey söylemek gerekiyor. İstişare ile ortak aklı bulmaya çalışıyoruz" dedi.

TEKNİK EĞİTİMDE HEDEF YÜZDE 60

Türkiye'nin mukayeseli üstünlüğünün genç ve nitelikli insan kaynağı olduğunu dile getiren Yılmaz, çağdaş mesleki bir eğitimle ülkeyi güçlü, insanları zengin kılabileceklerini dile getirdi. Türkiye'nin vasıfsız iş gücü fazlalığı olduğunu kaydeden Yılmaz, sanayinin de nitelikli işgücüne ihtiyacı olduğunu söyledi. İş gücü talebi ile iş gücü arasında bir uyumsuzluk olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: "İş dünyası ile eğitim sistemi arasındaki iletişim kopukluğu, yeterli nitelikte, çeşitli sayıda iş gücü elemanı yetiştirilmesine de engel olmaktadır. Mesleki ve teknik eğitim teorik eğitimin alındığı, asıl sıkıntının beceride olduğudur. Nitelikli meslek eğitimini öğrencilerimize vereceğiz. Sürdürülebilir bir kalkınma için mesleki ve teknik eğitim şarttır. Teknik eğitimin orta öğretimdeki payı yüzde 44, bunu yüzde 60'a çıkarmak öncelikli hedefimiz."

ÖĞRENCİLERE DESTEK

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, 2002-2003 eğitim yılında mesleki ve teknik orta öğretimde 800 bin olan öğrenci sayısının bu yıl 1 milyon 750 bine çıktığını kaydetti. Aynı eğitim yılında mesleki ve teknik orta öğretimde 60 bin olan öğretmen sayısının 120 bine ulaştığını dile getiren Yılmaz, "Rakamlar göstermektedir ki mesleki eğitimde önemli mesafe kat ettik. Hem sektörün arzuladığı iş gücünü yetiştirmek, hem de gençlerimizin iş bulabilmesi için son yıllarda mesleki ve teknik eğitimde yeni uygulamayı hayata geçirdik. Organize sanayi bölgelerinde açılan özel mesleki ve teknik eğitim kurumlarına destek başlattık. Öğrenci başına yıllık 4 bin 200 ile 6 bin 675 lira arasında destek sağlıyoruz" dedi.

ÇIRAKLIK ZORUNLU EĞİTİME DAHİL OLACAK

Mesleki ve teknik eğitimde reform için önemli bir adım attıklarını belirten Bakan Yılmaz, bu konuda hazırladıkları kanun tasarının komisyondan geçtiğini söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti: "Tasarı yasalaşırsa çıraklık eğitimi zorunlu orta öğretim kapsamına alınacak. İşletmelerde beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitimlere katılan öğrencilere ve çıraklara işletmelerce ödenen net asgari ücretin yüzde 30'unu devlet karşılayacak. Okulda atölye eğitimlerine başlayan öğrencilere iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmasını sağlayacağız. Staj yapan öğrencilerin işletmelerde edindikleri bilgi ve becerinin ölçülmesi amacıyla sektör temsilcileriyle beceri sınavı yapılacaktır. Sınavı geçen öğrencilerimize teknisyen unvanı verilecektir. Teknik eğitim fakülteleri mezunlarına da fark derslerini vererek mühendis unvanı kazanmalarını sağlayacağız."

Milli Eğitim Bakanı'nın konuşmasının ardından gazeteci İsmet Berkan'ın moderatörlüğünde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı ALİ YALÇIN, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan söyleşi gerçekleştirdi.Kongreye, bakanlık yetkililerinin yanı sıra Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer de ile eğitim camiasından isimler katıldı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...