İhracatta teknolojiyi 5’e katlayacak

Düzenleyen:
İhracatta teknolojiyi 5’e katlayacak

Ekonomi Haberleri

Türkiye ihracatının sadece yüzde 4’ünü teknoloji ürünlerinin oluşturduğunu belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Bu oran AB’de 20. Hedefimiz bunu ilk etapta 10’a, ardından da yüzde 20’ye çıkarmak” dedi

OSMAN ÇOBANOĞLU - Sanayinin dijital dönüşümünde en büyük adım TÜBİTAK ile atılıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü katma değeri yüksek teknoloji ürünlerin üretimi ve ihracatı için TÜBİTAK reformunun önemine değinerek, “Bunun için de bir yılı aşkın süre çalışma yaptık. Bu çalışmamız Bakanlar Kurulu’ndan geçti. Meclis komisyonundan geçti. Genel kurulda. İnşallah önümüzdeki günlerde bu düzenlemeyi kanunlaştıracağız. Buna çok büyük ihtiyaç var” dedi. Türkiye’nin mutlaka yüksek teknolojili ürünler üreten ülkeler sınıfında olması gerektiğini vurgulayan Bakan Özlü, “28 AB üyesi ülkesinde yüksek teknoloji ürünlerin ihracattaki payı yüzde 20. Bizde ise yüzde 4’ün altında. Arada çok ciddi fark var. Biz bunu iki fazda ele alıyoruz. Birinci fazda yüzde 4’ü yüzde 10’a çıkartmak, ikinci fazda yüzde 10’u yüzde 20’ye çıkartmak. Türkiye mutlaka ama mutlaka yüksek teknolojili ürünler üreten ülkeler sınıfında olmalı” diye konuştu. Bu açıdan TÜBİTAK reformunu çok önemsediğini ifade eden Özlü şu ifadeleri kullandı: “Bu Türkiye’nin teknoloji yönetiminde, teknoloji üreten bir ülke olma hedefine doğru yapacağımız çalışmaların kapsamını ve içeriğini belirleyecek olan bir yöntemin geliştirilmesini içeriyor. Burada şunu çok arzu ediyoruz; Türkiye teknoloji tüketen değil teknoloji üreten bir ülke olsun. Bugün yüksek teknolojili ürünlerin toplam sanayimiz içerisindeki payı yüzde 4’ler mertebesinde. İhracatımız içerisinde yüksek teknolojili ürünlerin payı da yine yüzde 4’ler mertebesinde. Bu düşük bir oran. Türkiye’de herkesin mutabık kaldığı bir söylem vardır: ‘Yüksek katma değerli ürünler üretelim’. Bunun tek yolu var, yüksek teknoloji üretmek. Bu bakımdan, biz teknoloji üreten bir Türkiye olmak için mevcut mekanizmada, mevcut yönetim sisteminde kapsamlı bir reforma ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.”

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...