FED kararı açıklandı, altın uçuşa geçti

FED kararı açıklandı, altın uçuşa geçti

Ekonomi Haberleri

ABD Merkez Bankası Fed, beklentilerin aksine, tahvil alımlarını değiştirmeme kararı aldı. Kararın açıklanmasıyla altın fiyatları yükselişe geçti.

ABD Merkez Bankası Fed, beklentilerin aksine, tahvil alımları nı değiştirmeme kararı aldı. Kararın açıklanmasıyla altın fiyatları yükselişe geçti. nbsp; ABD Merkez Bankası Fed, 'varlık alımlarına devam' kararı aldı. nbsp;Dün başlayan ve bu akşam sona eren toplantının ardından Fed, piyasalar tarafından merakla beklenen açıklamasını yaptı. Toplantıdan, aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarına devam etme kararı çıktı. Yapılan açıklamada, 'tahvil alımının azaltılması için daha fazla veriye ihtiyaç olduğu' belirtildi. Tahvil alımlarının azaltılacağı endişesi, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde değer kayıplarına yol açmıştı. Fed, parasal genişleme programı kapsamında ekonomiye destek olmak için her ay 85 milyar dolarlık varlık alımı gerçekleştiriyor. Fed, parasal genişlemenin ABD'de işsizlik oranı yüzde 6,5'e düşünceye kadar devam edeceğini belirtmişti.
ALTIN YÜKSELİŞE GEÇTİ
Spot altın fiyatları Fed'in varlık alımlarına devam kararını açıklamasının ardından yüzde 3 yükseldi. Altın fiyatları Fed kararlarıyla hızlı yükseldi. ABD Merkez Bankası Fed, aylık 85 milyar dolarlık varlık alım programına devam kararı aldı. Piyasalar Fed'in alımlarda 10-20 milyar dolarlık bir kısıntıya gitmesini bekliyordu. Fed'in kararının açıklanmasından önce 8 Ağustos'tan bu yana en düşük seviye olan 1291 dolara kadar düşen altın, karardan sonra hızla yükselerek 1347 dolara çıktı. Varlık alımlarından geri çekilmeyi erteleme kararı piyasalar tarafından 'güvercin' bir duruş olarak yorumlanarak yatırımcıları altına yönlendirdi.
PİYASALAR COŞTU
ABD Merkez Bankası Fed'in kararı piyasalarda doping etkisi yaşattı. Fed'in tahvil alımlarına devam edeceğini açıklaması sonrasında ABD borsalarında alımlar hızlandı. Dow Jones ve S amp;P 500 Endeksi tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı. Karar sonrasında ABD 10 yıllık tahvilinin faizi de 10 ayın en düşük düzeyi olan yüzde 2,68'e kadar geriledi. Geri çekilmenin başlamaması altına da artış olarak yansıdı. Gün içinde 1300 doların altına inen altın Fed'in kararıyla 1345 doların üzerine çıktı. Tahvil alımlarının devam etmesi para musluklarının henüz kısılmadığına işaret ettiği için piyasalar bu haberi olumlu karşıladı.
BERNANKE: SABİT TAKVİM YOK
ABD Merkez Bankası Fed'in 85 milyar dolarlık varlık alımlarına devam etmesi sonrasında Başkan Ben Bernanke basın toplantısı düzenledi. Bernanke "İşsizlik kabul edilebilir seviyenin üzerinde. Fed enflasyonu da yakından takip ediyor. Veriler tahvil alımını azaltmayı desteklemiyor. İşsizlik oranı yüzde 6,5'in altına inene dek faiz artışı olmaz" dedi. Tahvil alımının azaltılması konusunda sabit bir takvim olmadığını belirten Bernanke "Bu noktada gelecek planlarını tartışmayı tercih etmiyorum" diye konuştu. Bernanke, Fed'in açık iletişim için en iyisini ortaya koyacağını ve ekonomi için doğru olanı yerine yapacaklarını ifade etti. Fed Başkanı Bernanke'nin Haziran ayında, alımların muhtemelen bu yıl azaltılmaya başlayacağı açıklamasından sonra, bugün 'başlatılmayacağı' yöündeki açıklamaları ve takvime göre değil, verilere göre bu durumda değişikliğe gidilmesi gerektiği yönündeki sözleri, piyasalara pozitif enerji verdi. Bernanke, ABD Başkanı Obama ve Kongre'ye borç tavanının yükseltilmesi konusunda çağrıda bulundu. Fed, iki günlük toplantısının ardından tahvil alımını azaltmama kararı aldı.Fed'in alımı 10 milyar dolar civarında azaltması bekleniyordu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...