Cumhurbaşkanlığı'ndan deprem tespitleri: TOKİ tecrübesi örnek alınmalı!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Cumhurbaşkanlığı'ndan deprem tespitleri: TOKİ tecrübesi örnek alınmalı!

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanlığı; büyüklük, yıkıcılık, etkilediği alan ve nüfus açısından dünyada görülen en büyük depremler arasına giren 6 Şubat 2023 depremlerinin, Türkiye’de yapılaşma, afet yönetimi, kentsel dönüşüm veya yapı denetimi gibi alanlarda mevzuatın ve uygulamaların gözden geçirilmesini zorunlu hâle getirdiğine dikkat çekti.

HABER MERKEZİ ANKARA -  Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının hazırladığı ‘Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Yeniden İmar ve Gelişme Raporu’nda yoğun yıkımın sebeplerine ilişkin gözlemler ve değerlendirmeler yapıldı. Raporda, depremin yaşandığı şehirlerdeki TOKİ öncülüğünde mevcut uygulamalar kapsamında inşa edilen binaların herhangi bir hasar görmemiş olması dikkate alındığında, sağlıklı ve güvenli yapı stokunun oluşturulmasında başta zemin seçimi, malzeme kalitesi ve yapı denetimi olmak üzere bu tecrübenin örnek alınmasının önemli hâle geldiği belirtildi.

Mevzuatta yer alan düzenlemelere uygulamada yeterince dikkat edilmemesi, yoğun yıkımın en önemli sebebi olduğuna dikkat çekilen raporda “İnşaat mühendisliği ve mimarlık hizmetlerinde mühendis, mimar, usta, işçi, müteahhit gibi farklı meslek gruplarındaki ihtisaslaşmanın ve fennî mesuliyetin sertifika ve belgelerle kayıt altına alınması ve bu kişilere sorumlulukları nispetince depreme dayanıklı imalat yapılması hususunda eğitim ve bilinçlendirme yapılması gereği ortaya çıkmıştır” görüşü dile getirildi. Raporda yoğun yıkımın sebeplerine ilişkin değerlendirmeler şöyle sıralandı: 

  • Depreme dirençli yapı stokunun oluşturulması ve kentsel dönüşüm uygulamalarının etkinliğinin artırılması için tedbir alınması.
  • Deprem riski yüksek illerden başlamak üzere yapı stokunun envanterinin çıkarılması ve yapının statiğini bozacak işlemlere karşı tüm yapıların rutin aralıklarla denetlenmesi.
  • İmar Kanunu, Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Deprem Yönetmeliği’nin istisnasız uygulanması.
  • Kırsal kesimde ve nüfusu 20 binin altındaki yerleşim yerlerinde daha büyük ölçekte oluşan hasar dikkate alındığında söz konusu yerleşim yerlerinde mühendislik hizmeti alınması, bina yapımında fen ve sanat kurallarına uyulması hususunda denetimlerin sıkılaştırılması ve ruhsatsız yapılara izin verilmemesi.
  • 2000 yılı öncesinde yapılan yapılarda hasarın daha büyük olduğu dikkate alındığında, bu tarihten önce inşa edilen binaların öncelikle riskli yapı kapsamına alınması ve performans analizlerinin yapılması.
Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...