Deprem seferberliği: Altyapı çalışmaları hızlandı

- Güncelleme:
Deprem seferberliği: Altyapı çalışmaları hızlandı

Ekonomi Haberleri

Deprem bölgesinde kalıcı konutların hızla tamamlanarak depremzedelere teslim edilmesi için çalışmalar sürerken altyapının finansmanında bakanlıklar elini taşın altına koyacak. Yol, su, doğalgaz, elektrik ve iletişim altyapı maliyetlerini ilgili bakanlıklar üstlenecek

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Depremin etkilediği 11 ilde kalıcı konutların hızla tamamlanarak depremzedelere teslim edilmesi için çalışmalar sürerken, binalar bittiğinde altyapı konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için tüm bakanlıklar seferber edildi. Bazı altyapı maliyetlerinin ve hizmetlerinin ‘Belediyeler de depremzede’ olduğu için devlet tarafından üstlenileceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında geçtiğimiz günlerde yapılan ve ilgili tüm bakanların katıldığı deprem konulu toplantıda, edinilen bilgilere göre kalıcı konutların inşa süreci, yerinde dönüşüm, finansman ihtiyacı ve yapılara ilişkin altyapı çalışmaları masaya yatırıldı. Toplantıda, kalıcı konutların olduğu bölgelere ulaşım, elektrik, doğalgaz, su ve iletişim gibi hizmetlerin yüksek maliyetler nedeniyle, belediyelerin tek başına üstlenemeyeceği, devletin bu konularda da belediyelere destek vermesi gerektiği gündeme geldi. AK Parti kaynakları, belediyelerin tüm altyapı hizmetlerinin maliyetini karşılamasının mümkün olmadığını belirterek “Zaten belediyelerin kendisi depremzede. Onlara bu tür işleri bırakırsak ne bütçeleri ne de ellerindeki imkânlar yeterli olacak” dedi.

ALTYAPI EŞ ZAMANLI BİTECEK

Deprem bölgesindeki yerel yönetimlerin finansman ihtiyaçlarının karşılanarak, kalıcı konutlar bittiğinde tüm altyapı çalışmalarının tamamlanmış olmasının sağlanması kararlaştırıldı. TOKİ eliyle yapılan konutlarda zaman zaman belediyelerin hizmet götürmekte geç kaldığı, bu nedenle sıkıntıların yaşandığı, aynı problemlerin deprem konutlarında ortaya çıkmaması için ilgili tüm bakanlıkların üstleneceği hizmetler belirlendi. Konut inşaatları sürerken, altyapının da eş zamanlı ve eş güdüm içerisinde yürütülmesi için bakanlıklara görev verildi. Çalışmaların ilgili bakanlıkların koordinasyonunda yürütülerek, bölgedeki sosyal hayatın bir an önce yeniden canlandırılması üzerinde duruldu.

Deprem seferberliği: Altyapı çalışmaları hızlandı

ÜRETİCİYE 8-8 MİLYAR LİRA DESTEK

Depremzede üreticinin yaraları sarılıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, depremzede üreticinin yaralarını sarmak için ilk andan itibaren sahada olduklarını belirterek “Deprem bölgesinde 6 Şubat’tan bugüne kırsalın ayağa kaldırılması için önemli hibe ve desteklerde bulunduk. Afet bölgesindeki çiftçilerimizin hesaplarına toplamda 8,8 milyar lira tarımsal destekleme ödemesi yatırıldı. Depremden etkilenen illerimizde tarımsal üretimin aksamaması, üreticilerimizin üretime devam etmeleri en büyük önceliğimiz. Bakanlık olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra de depremzede üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. Öte yandan tarımsal desteklemeler kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak 2023 üretim yılı için başvuru süresi uzatıldı, başta deprem bölgesinde bulunan 11 ildeki yaklaşık 300 bin çiftçi olmak üzere tüm Türkiye’deki 2 milyon 195 bin çiftçinin bu düzenlemeden yararlanması sağlandı.

4 SANAYİ SİTESİNE 4,3 MİLYAR YATIRIM

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, çalışmaları devam eden 4 sanayi sitesinin en kısa sürede tamamlanarak 379 yeni iş yerinin Hatay’a kazandırılacağını söyledi. Kacır “Sadece bu sözünü ettiğimiz 4 sanayi sitesinde yapacağımız projelerin toplam tutarı yaklaşık 4 milyar 300 milyon TL olacak” dedi. Hatay ve diğer deprem bölgelerinde yatırımcılara en kapsamlı teşvik paketlerini sunduklarını dile getiren Bakan Kacır şöyle devam etti: 3 bin 397 kişiye istihdam sağlayacak ve sabit yatırım tutarı 13 milyar TL’yi aşan 91 yatırıma Hatay’da cazibe merkezleri programlarımızla teşvik ailesi düzenledik. Deprem nedeniyle yatırım süreci aksayan yatırımcılarımızı mağdur etmemek adına Hatay’da yapılması planlanan yatırımlar için 335 yatırım teşvik belgesinin süresini talep almaksızın üç yıl uzattık. Son olarak da tüm sağladığımız desteğe rağmen yatırımına devam edemeyecek yatırımcılar için düzenlenen yatırım teşvik belgelerini kapanmış, yatırımları tamamlanmış saydık. Bu çerçevede 76 yatırım teşvik belgesini yatırımcılara herhangi bir yük getirmeden kapanmış kabul ettik. 

KALICI KONUTLAR TAM GAZ

Deprem bölgesinin inşası aralıksız devam ediyor. Gaziantep’te 20 bin 500 kalıcı konut ile köy evinin, Osmaniye’de 4 bin konut ile  1.356 köy evinin inşası sürerken, Adana’nın 3 ilçesinde inşa edilen daireler tamamlandı

KÜLTÜREL VARLIKLAR AYAĞA KALDIRILACAK

Türkiye Tasarım Vakfı, Hatay’ın yeniden ihyası amacıyla yürütülen Bilim Kurulunun çalışmalarına gönüllü olarak destek verecek. Kültür ve Turizm Bakanlığının inisiyatifiyle, ulusal ve uluslararası alanda tarihçilerden, arkeologlardan, yer bilimcilerden, şehir plancılarından ve mimarlardan oluşan bir çalışma grubuna liderlik edecek olan Türkiye Tasarım Vakfı, tasarım ve planlama sürecinden sorumlu olacak. Antakya ilçesindeki kültürel mirasın ihya edilmesi için hazırlanan ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’nın 1 Eylül’de askıya çıkacağını belirten Türkiye Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu “Ulusal ve uluslararası uzmanlarla birlikte oluşturduğumuz çalışma grubumuz ve Hatay’a gönül veren tüm paydaşlarımızın katkısı ile hedefimiz bu eşsiz mirasın bizden sonraki nesillere korunarak aktarılmasını ve tarihi Hatay merkezinin korunmuş kültür mirasıyla birlikte daha yaşanabilir ve dayanıklı bir hâle gelmesini sağlamaktır. Katılımcılık prensibiyle yürüteceğimiz çalışmalarımızın ülkemizin tarihî kent merkezlerinin geleceğine ışık tutacak bir sonuç ortaya çıkaracağına inanıyoruz” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...