EYT'lilere vergi muafiyeti başlıyor: Başvuru şartı açıklandı, 'çalışan emekli' detayı dikkat çekti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Sabah,
- Güncelleme:
EYT'lilere vergi muafiyeti başlıyor: Başvuru şartı açıklandı, 'çalışan emekli' detayı dikkat çekti

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Sabah,

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için vergi muafiyeti başlıyor. Emlak vergisinin ikinci taksiti için geri sayım başlarken, vergi muafiyet şartları açıklandı. 'Çalışan emekli' detayı dikkat çekti.

Marmara bölgesinde yaşanan 17 Ağustos 1999 depreminin ardından getirilen yaş şartı ile emeklilik hayallerini 23 yıl erteleyen Emeklilite Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurları Mart 2023 yılında çıkarılan kanun ile emekli olma hakkını kazandı. Meclisten geçen EYT yasasıyla 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan yaklaşık 2 milyon kişi emekli oldu. EYT'lilerin yüzünü güldürecek yeni bir haber daha geldi. Vergi muafiyeti için başvuru şartları açıklandı. 'Çalışan emekli' detayı ise dikkat çekti.

EYT'LİLERE VERGİ MUAFİYETİ GELİYOR

Sabah'te yer alan habere göre yaklaşık 14 milyon kişiyi ilgilendiren emlak vergisinin ikinci taksitinin kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Bu yıl emekli olan EYT'liler Ocak 2024 itibarıyla emlak vergisinden muaf olacak. İster nisanda isterse aralıkta emekliliğe hak kazanılmış olsun muafiyet aylık bağlanan tarihi izleyen yıldan itibaren geçerli olacak. Vergi muafiyeti için brüt 200 metrekareyi aşmayan konutta kendisinin oturma zorunluluğu bulunmuyor.

Kiraya vererek oturduğu evin kirasını karşılayan, çocuğunu oturtan da yararlanabiliyor. Emekli olup sürekli ikamet edelin tek yazlık için de vergi ödenmeyecek. EYT'liler bu yılki menkul sermaye iradı gelirleri 150 bin lirayı aşmadıysa gelecek yıldan itibaren muafiyetten yararlanacak.
EYT'lilere vergi muafiyeti başlıyor: Başvuru şartı açıklandı, 'çalışan emekli' detayı dikkat çekti

ÇALIŞAN EMEKLİ VERGİDEN MUAF OLACAK MI?

Emekli olup çalışmaya devam edenler EYT'li emekliler ise bu muafiyetten yararlanamayacak. Çalışan emekliler 5 bin TL'lik Cumhuriyet ikramiyesinden de yararlanamamıştı.

BU YILIN VERGİSİ ÖDENMESİ GEREKİYOR

EYT kapsamında aylığı bu yıl bağlananlar 2023 yılı emlak vergisini yatırması gerekiyor. Vergi muafiyeti aylık bağlanan tarihi izleyen yıldan itibaren geçerli oluyor. Ek olarak sadece bir eviniz varsa muafiyetiniz 2024 yılında başlıyor.

EYT'lilere vergi muafiyeti başlıyor: Başvuru şartı açıklandı, 'çalışan emekli' detayı dikkat çekti

Vergi muafiyeti için evin bağlı olduğu belediyeye dilekçeyle müracaat edilmesi gerekiyor.

İki evi olan ve birinden kira getirisi elde edenlerin verisini yatırması gerekiyor. Ancak evin biri boşta duruyorsa bu kez muafiyet uygulanıyor. Kat irtifakı tapusu olanlar da koşulları yerine getirdiği takdirde vergi ödemeyecek.

DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLAR DA MUAF

Emlak vergisi muafiyetinden, ev hanımı, şehit yakını, gazi, engelli vatandaşlar ile tek konutun yanında gelir getirmeyen arsa, arazi, işyeri olanlar da yararlanıyor. Dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanlarda muafiyetten yararlanabilir. Bu muafiyet yetim aylığının yanı sıra boşandığı eşinden nafaka alanlar için de geçerli. Emlak vergisi muafiyetinden 18 yaşından büyük işsizler, gaziler, engelliler, ev hanımları, şehitlerin dul ve yetimleri de yararlanıyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Sabah,
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...