EYT'yi 1 günle kaçıran 17 yıl daha fazla çalışacak! 1999 sonrası için kademeli emeklilik talebi Meclis'te

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeden faydalanamayan 8 Eylül 1999 tarihinden itibaren sigorta başlangıcı olanlar kademeli emeklilik sisteminin hayata geçmesini istiyor. EMADDER Başkanı Mihriban Uğur taleplerini Meclis'e ilettiklerini söyledi.

Marmara bölgesinde yaşanan 17 Ağustos 1999 depreminin ardından getirilen yaş şartı ile emeklilik hayallerini 23 yıl erteleyen Emeklilite Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurları Mart 2023 yılında çıkarılan kanun ile emekli olma hakkını kazandı. Meclisten geçen EYT yasasıyla 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan yaklaşık 2 milyon kişi emekli oldu.

Ancak, 8 Eylül 1999 tarihinden bir gün dahi sonra sigorta girişi olan milyonlarca çalışan EYT yasasını kıl payı kaçırdı. 1 gün farkla 17 yıl fazla çalışmak zorunda kalan yeni bir mağdur kitlesi daha ortaya çıktı. Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) Başkanı Mihriban Uğur 1999 tarihi sonrası için kademeli emeklilik talebinde bulundu. 

1999 SONRASI İKİNCİ SINIF İNSAN OLDU

TGRT Haber'den Serkan Kılıç'ın haberine göre, EYT hakkından yararlanamayanlar Emeklilikte Adalet Derneği’ni (EMMADDER) kurarak taleplerini siyasi partilere iletti. 

Konuyla ilgili açıklama yapan EMADDER Başkanı Mihriban Uğur, "Emeklilik çalışarak kazanılan bir haktır, bir tarihle insanı ayırmamak gerekir. Bir taraf ikinci sınıf insan gibi kaldı” dedi.

1 GÜNLE 17 YIL FAZLA ÇALIŞACAKLAR

EYT yasası yani 7438 sayılı yasanın eksik çıktığını söyleyen EMADDER Başkanı Mihriban Uğur, "Benim 8 bin 100 prim günüm var. Ama 5 bin 975 günle emekli olan arkadaşımdan 17 yıl sonra emekli olacağım, 16.400 günle." ifadelerini kullandı.

KADEMELİ EMEKLİLİK SİSTEMİ GETİRİLMELİ

Taleplerini dile getirmek üzere Meclis’e giderek siyasi parti temsilcileri ile görüştüklerini söyleyen Uğur, "1999-2008 arası sigorta girişi olan 4.5 milyona yakın kişi var. Kademeli emeklilik ile 2000 girişli 44, 2001 girişli 45, 2022 girişli 46 gibi kademeli olarak her sene 350-370 bin kişinin emekli olacağı bir sistemin uygulanmasını istiyoruz." dedi.

SEÇİME KADAR DÜZELTİLMELİ

60-65 emeklilik sisteminin doğru olmadığını söyleyen Uğur, "Yurtdışı şartlarında emeklilik isteniyor ama yurtdışı şartlarında çalışma olmuyor. 50 yaşında sonra ben işsiz kalırsam merdiven dahi sildirmezler" diyerek haksız düzenlemenin yerel seçimlere kadar düzeltilmesini istedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...