Kanun değişikliği Meclis yolunda: Gaz ticaret merkezine yasal altyapı hazırlığı

- Güncelleme:
Kanun değişikliği Meclis yolunda: Gaz ticaret merkezine yasal altyapı hazırlığı

Ekonomi Haberleri

Doğalgaz ticaret merkezine ilişkin yasal altyapı çalışmalarının sürdüğünü açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “Hedefimiz bir yıl içerisinde tam işler hâle getirmek. Bir iki kanunda değişiklik ihtiyacı var. O da önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelecek” dedi.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in teklifi sonrası gündeme gelen Trakya’da kurulacak doğalgaz gaz ticaret merkezine ilişkin çalışmaların aralıksız sürdüğü bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kurulması planlanan doğalgaz ticaret merkezine ilişkin yasal altyapıya yönelik çalışmaların sürdüğünü belirterek “Biz depreme odaklandık ama çalışma grupları orada aralıksız çalışıyor. Hedefimiz bir yıl içerisinde orayı tam işler hâle getirmek. Bir iki kanunda değişiklik ihtiyacı var. O da önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelecek. Ondan sonra da bu konu hakkında yasal altyapı da büyük oranda tamamlanmış olacak” açıklamasında bulundu. 

BORSASI DA VAR

Topraklarında 7 ayrı doğalgaz hattı, Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Üniteleri (FSRU), doğalgaz depoları ve gaz borsası bulunan Türkiye’nin Trakya’daki kurulacak gaz merkezi için altyapısı hazır. 

7 BORU HATTI DEVREDE

Türkiye’de şu an Rusya - Türkiye Doğalgaz Boru Hattı (Batı Hattı), Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı (Mavi Akım), Doğu Anadolu Doğalgaz Ana İletim Hattı (İran - Türkiye), Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı (BTE), Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Enterkonneksiyonu (TYE),  Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Türkakım Doğalgaz Boru Hattı (TÜRKAKIM) olmak üzere 7 doğalgaz boru hattı bulunuyor. 

SAROS PROJESİ DE SÜRÜYOR

Tedarik edilen sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) için de önemli tesisler kullanılıyor. Bu tesislerden biri, Marmara Ereğlisi LNG Terminali. Bir diğer önemli LNG ünitesi de Hatay’daki Dörtyol Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) Terminali. Ayrıca, gemilerle gelen doğalgazın ulusal şebekeye gönderilmesi için başlanan Saros FSRU Projesi de sürüyor. 

FİLYOS TESİSİNİN AÇILIŞI NİSANA SARKABİLİR

 Karadeniz gazını evlere ulaştıracak Filyos Doğalgaz İşleme Tesisindeki çalışmaların son durumunu anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, açılışın nisan ayına sarkabileceğini ifade etti. Bakan Dönmez “Orada çalışanlarımızın bir kısmı deprem bölgesinden gelip çalışan arkadaşlarımız. Özellikle Elbistan’dan çok sayıda çalışan vardı. İster istemez aileleri ve akrabaları ile ilgilenmek zorunda kaldılar. Birçok geçici çıkış oldu ama onların bir kısmı tekrar geri dönmeye başladı. Bu da hâliyle çalışmaları biraz etkileyecek. Bölgeyi ziyaret ederek tekrar bir değerlendirme yapacağım. Çok fazla gecikme olmaz ama bir miktar gecikme olabilir. Açılış mart yerine nisan ayına sarkabilir” diye konuştu. Karadeniz gazı için ilk evredeki üretim miktarı günlük 10 milyon metreküp olarak öngörülüyor. Bu üretimin, dört yıl içerisinde günlük 40 milyon metreküpe çıkarılması planlanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...