MHP'den engelli personel teklifi: İstihdam oranı yüzde 5’e çıkarılmalı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
MHP'den engelli personel teklifi: İstihdam oranı yüzde 5’e çıkarılmalı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, kamuda toplam kadroların yüzde 3’ü olan engelli çalıştırma zorunluluğunun yüzde 5’e çıkarılması için kanun teklifi verdi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - TBMM Başkanlığına sunduğu teklifin gerekçesinde Öztürk, Türkiye’de engelli sayısının 10 milyon civarında olduğunu hatırlatarak “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada, nüfusun yüzde 16’sı yani 1,3 milyar engelli insan bulunmaktadır. Söz konusu oranın 1970’li yıllarda yüzde 10 olduğu ve 6 puanlık bir artışın yaşandığı göz önünde bulundurulduğunda, engelli sayısının her geçen gün arttığı görülmektedir. Ülkemizde de benzer bir durum söz konusudur” dedi.

Öztürk şöyle devam etti: Devlet Planlama Teşkilatının 1993 yılında Birleşmiş Milletler’e sunduğu ‘Türkiye Özel Raporu’nda 1988 yılı için engelli sayısı 6,6 milyon olarak tahmin edilmişken, bu sayının günümüzde 10 milyona ulaştığı tahmin edilmektedir. Engelli nüfusun istihdam oranı AB’de yüzde 47,3; OECD ülkelerinde yüzde 44, ülkemizde ise yüzde 4’tür. Ülkemizde söz konusu oranın artırılması önem arz etmektedir. Bu önerinin aynı zamanda siyaset-üstü ve insani bir yönünün olduğu mütalaa edilmektedir. Kanun teklifimiz ile sayısı her geçen gün artan engellilerimizin istihdam sayısı artırılabilecek, bu konuda AB ve OECD ülkelerindeki engelli istihdam oranlarının da üzerine çıkılabilecektir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının verilerine göre, 2002 yılından bu yana kamuda istihdam edilen engelli bireylerin sayısında 12 kat artış yaşandı. Bu kapsamda 2002’de kamuda 5 bin 777 engelli çalışan yer alırken, Temmuz 2023 verilerine göre bu sayı 67 bin 986’ya yükseldi. Bunların yüzde 27’sini kadın, yüzde 73’ünü ise erkek engelli memurlar oluşturuyor. Öte yandan, 2012 yılından itibaren 6 defa yapılan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ile 11 dönemde toplamda 42 bin 576 engelli aday kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...